Η ‘Αγγελα Μέρκελ προέβλεψε «πολύ δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις» στις Βρυξέλλες για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, τον πρώτο μετά το Brexit.
«Εκτιμάμε ότι οι ανησυχίες μας δεν έχουν ληφθεί αρκετά υπόψη ακόμη σε πολλούς τομείς και συνεπώς προβλέπω πολύ δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με την Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν.
Οι Eυρωπαίοι ηγέτες συναντώνται αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ αρκετές ομάδες εξετάζουν πώς θα καλυφθεί η συνεισφορά των Βρετανών μετά το Brexit.
Με ένα κράτος μέλος λιγότερο, η ΕΕ καλείται να βρει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών πολιτικών της – συνοχή (που προορίζεται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές) και γεωργία — και των νέων προτεραιοτήτων στις οποίες προσηλώνεται, κυρίως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επιβεβαίωση της ‘Ενωσης όσον αφορά τη γεωπολιτική σκηνή (ασφάλεια και άμυνα).
Η Γαλλία, όπως και άλλα 15 κράτη μέλη, θέλει να επωφεληθεί από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ για να θέσει τέλος στις εκπτώσεις που εκχωρούνται σε πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) προκειμένου να μειώνουν τις εθνικές τους συνεισφορές.
Οι χώρες αυτές, εκτός της Γερμανίας της οποίας η θέση είναι λιγότερο αυστηρή, είναι επίσης αυτές που αξιώνουν έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όπου οι εθνικές συνεισφορές να μειωθούν στο 1% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Έλαβαν το προσωνύμιο οι “τέσσερις της λιτότητας”.
Αντίθετα, οι «φίλοι της συνοχής», σχεδόν 15 χώρες της νότιας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ανησυχούν για τις αναγγελθείσες περικοπές στις λεγόμενες “παραδοσιακές” πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται.
Πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία χρηματοδοτεί μόνη της το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μερίδιο που αναμένεται να αυξηθεί στο 25% στον νέο προϋπολογισμό.
Κόντε: «Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προμηνύεται πολύπλοκο»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με παρέμβασή του στην Γερουσία της Ρώμης, αναφέρθηκε στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
«Το συμβούλιο αυτό προμηνύεται πολύπλοκο. Η Ιταλία έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου οικοδομήματος, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε -εν ονόματι μιας γρήγορης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης- έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών μας», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι oι μέχρι τώρα προτάσεις δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο των φιλόδοξων προθέσεων που είχαν εκφραστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Με τον τρόπο αυτό», σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «ο προϋπολογισμός της Ένωσης δεν μπορεί να αποκτήσει καινοτόμα μέσα που χρειάζεται».
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων κατέστησε παράλληλα σαφές ότι «το κοινοβούλιο της Ρώμης δεν θα δίσταζε να απορρίψει έναν ανεπαρκή προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά την οικολογία και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του μικρού κόμματος “Ζωντανή Ιταλία” Ματέο Ρέντσι (ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον Τζουζέπε Κόντε) δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός πρέπει να εκπροσωπήσει την χώρα αποτελεσματικά και ενωτικά, «με πλήρεις δικαιοδοσίες», στην αυριανή σύνοδο των Βρυξελλών.
Πηγή: ΑΠΕ