back to top
31.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

31.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Χαμηλός ο τζίρος των εκπτώσεων στην Αθήνα – Έρευνα του ΕΣΑ για την κατάσταση στη αγορά

Διαβάστε επίσης

Απογοητευμένοι από τον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων κατά την περίοδο των εκπτώσεων που ολοκληρώνεται το Σάββατο εμφανίζονται οι έμποροι της Αθήνας.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών μόλις το 2,7 των εμπόρων κατέγραψε καλύτερα ποσοστά τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η πλειονότητα δηλώνει πως τα ποσοστά απωλειών ξεπερνά το 17%

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων και τις εκπτωτικές περιόδους μόλις 1 στους 10 εμπόρους ζητεί την διατήρηση του, ενώ το 80,9% θέλει την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Παράλληλα σε ό,τι αφορά τις επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας το 93,4% δηλώνει ότι χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου, με κανόνες και κατάληψη χώρου ανάλογη του όγκου της κινητοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αστυνόμευση που έχουν ληφθεί στην πρωτεύουσα το 8,7% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι στην περιοχή τους η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας, βελτιώθηκε πολύ. Το 43,2% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι στην περιοχή τους η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας βελτιώθηκε λίγο. Το 42,6% των ερωτηθέντων, θεωρούν ότι στην περιοχή τους η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας, παραμένει στα ίδια επίπεδα. Το 4,4% των ερωτηθέντων, θεωρούν ότι στην περιοχή τους η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας, είναι σε χειρότερα επίπεδα.

Στην έρευνα του ΕΣΑ καταγράφεται πως η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι φανερή το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αθήνα και αυτό ενισχύει εμφανώς το αίσθημα ασφάλειας, αλλά το ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν είναι ανάλογο της εικόνας, γιατί η προσπάθεια ακυρώνεται από το υπάρχον πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα.

Αναλυτικότερα, οργανωμένες ομάδες παραβατικότητας εκμεταλλευόμενες το νομοθετικό κενό, έχοντας πλήρη νομική κάλυψη, δραστηριοποιούνται έντονα στην περιοχή της Αθήνας και το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει ενταθεί το φαινόμενο των κλοπών στο δημόσιο χώρο της πόλης χωρίς οι οργανωμένοι δράστες (αν και συλλαμβάνονται) να τιμωρούνται για τις πράξεις τους.

Ταυτόχρονα λειτουργούν και κυκλώματα επαιτείας με παράλληλη χρήση παιδικής εκμετάλλευσης, από τους «εισαγόμενους οργανωμένους δράστες», χωρίς η ΕΛ.ΑΣ. να μπορεί ουσιαστικά να επέμβει.

Με την ευκαιρία της έρευνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί τζίροι στην αγορά εκπέμπουν σήμα επικινδυνότητας και επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία θα μπορούσε να προέλθει από τη μείωση της πορείας του αριθμού των επιχειρήσεων που κινούνται με πτωτικούς τζίρους.

Ο Εμπορικός κόσμος απαιτεί την κατάργηση παρωχημένων θεσμών και στρεβλώσεων που δεν επιτρέπουν στην αγορά να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα επιδιώκει την οριστική λύση για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, με λήψη μέτρων για κατάληψη δημόσιου χώρου ανάλογη του όγκου των κινητοποιήσεων καθώς και το ξερίζωμα της μικροεγκληματικότητας από την Αθήνα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα