back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Νέα επεισόδια το πρωί στις Καστανιές – Άσκηση με πραγματικά πυρά σήμερα στον Έβρο

Διαβάστε επίσης

Ένταση και σήμερα στις Καστανιές Έβρου, όπου νέα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί, όταν δεκάδες μετανάστες επιχείρησαν σε ελληνικό έδαφος. Αστυνομία και στρατός τους απέτρεψαν,  ενώ στο σημείο έπεσαν και χημικά.

Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε πληροφορία για τον θάνατο μετανάστη από σφαίρα. Την πληροφορία διέψευσε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για fake news που ενισχύουν την τουρκική προπαγάνδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  από τις 6 το πρωί της Κυριακής ως τις 6 το πρωί της Δευτέρας έγιναν κατά μήκος των συνόρων του Έβρου σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού. Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου, ενώ συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στο μεταξύ η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα αναμένεται να επιδεινωθεί, εκτιμά σε εμπιστευτική της αναφορά η Frontex, την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά η Frontex αναμένει μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων εκ μέρους της Τουρκίας.

Στον Έβρο μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

«Χιλιάδες άτομα επιχειρούν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που είχε θέμα την αξιολόγηση της απειλής από την κατευθυνόμενη δράση αλλοδαπών με στόχο την παραβίαση των συνόρων και την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια.

Η Κυβέρνηση αναβαθμίζει στο μέγιστο βαθμό την απειλή στα σύνορά μας. Ο όρος «Ασύμμετρη απειλή» είναι σύγχρονος στρατιωτικός όρος, που καθιερώθηκε από το ΝΑΤΟ. Γενικά, ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου. Στον ασύμμετρο πόλεμο δεν έχουμε αντιπαράθεση και σύγκρουση οργανωμένων εθνικών ή συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στις ασύμμετρες απειλές/συγκρούσεις συγκαταλέγονται ακόμη και οι επιθέσεις ανταρτών, τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων οργανωμένων οντοτήτων, με στόχο το δυσανάλογο κόστος για το κράτος ή τη συμμαχία κρατών που δέχεται την ασύμμετρη απειλή.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να υπάρξει κατάσταση “εγρήγορσης”, ακόμη και για τη δύναμη ΔΕΛΤΑ των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την δύναμη «αμέσου δράσης», που είναι αερομεταφερόμενη, διαθέτει τεράστια ισχύ πυρός και έχει αποστολή, να επεμβαίνει άμεσα και καταλυτικά και να αντιμετωπίζει εθνικές απειλές σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Άσκηση με πραγματικά πυρά στον Έβρο

Επίσης αποφασίστηκε, εκτάκτως, σήμερα ανήμερα Καθαρής Δευτέρας, άσκηση από το Δ’ Σ.Σ. στον Έβρο με πραγματικά πυρά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση το Δ΄ Σώματος Στρατού.

“Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .
β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού
εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.
γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.
δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ
Μανίτσας.
ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.

Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
Από τη Στρατιωτική Υπηρεσία”.

Χρήστος Καπούτσης- Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα