back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πτώση έως 50% στις πωλήσεις τσιγάρων – Ο φόβος των επιπλοκών του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Πτώση σε ποσοστό της τάξης του 50% εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις των τσιγάρων στα περισσότερα περίπτερα της Αθήνας.

Αυτή η πτώση, σύμφωνα με τους περιπτεράδες, αποδίδεται σε δυο λόγους: Πρώτον, στο γεγονός ότι μανιώδεις καπνιστές εμφανίζονται να έχουν ελαττώσει πολύ το τσιγάρο υπό τον φόβο πιθανών επιπλοκών που θα προκύψουν στο αναπνευστικό τους εάν κολλήσουν τον ιό.
Φυσικά, καταγράφονται και κάποιοι που αποφάσισαν να κόψουν «μαχαίρι» το τσιγάρο για τον ίδιο λόγο.
Και δεύτερον, καταγράφονται αντίστοιχα πολλές περιπτώσεις καπνιστών που φοβούμενοι οικονομικά την «επόμενη μέρα» δίνουν πλέον προτεραιότητα στην εξασφάλιση του καθημερινού επιούσιου και της αποπληρωμής αναγκαίων υποχρεώσεων ( όπως για παράδειγμα η εξόφληση λογαριασμών, δανείων κ.α.), παρά το πως θα πάρουν τσιγάρα από το περίπτερο.

Αρχικά άνοδος και μετά πτώση …

Το περίεργο στοιχείο πάντως με τα τσιγάρα είναι ότι η καμπύλη των πωλήσεων στα αρχικά στάδια των μέτρων που ελήφθησαν για τον κορωνοιό – πριν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας- βρισκόταν προς τα πάνω, με τις πωλήσεις των τσιγάρων να παρουσιάζουν μικρή άνοδο της τάξης του 10%-15% και σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, σε ορισμένες πολύ γνωστές μάρκες να καταγράφονται ελλείψεις.

Περιπτεράδες: « Αυτό συνέβη λόγω “fake news” περί αντιικής προστασίας από τη νικοτίνη».

Οι περιπτεράδες δικαιολογούν τα πρώτα στάδια με τις πωλήσεις των τσιγάρων να παρουσιάζουν μικρή αύξηση τονίζοντας ότι «
αυτό συνέβη καθώς πολλοί καπνιστές επηρεάστηκαν από κάποια «fake news» που αναπαράχθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάσει των οποίων εμφανίζονταν κάποιες μελέτες που έδειχναν ότι η νικοτίνη παρέχει την τέλεια προστασία απέναντι στον κορονοιό. Πληροφορία, που φυσικά σε καμία περίπτωση δεν υιοθετήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς, οι οποίοι και διέψευσαν την είδηση περί αντιικής προστασίας από τη νικοτίνη.

Κώστας Κορρέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα