back to top
23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Προβλήματα δημιουργούν τα μέτρα για τον κορονοΐο στα ζώα συντροφιάς

Διαβάστε επίσης

Ανεφάρμοστες είναι οι εξαγγελίες για την σίτιση και φροντίδα των ζώων εν καιρώ πανδημίας. Τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έχουν μοιραία δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα στη φροντίδα αδέσποτων –αλλά και αρκετών δεσποζόμενων– ζώων.

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Υπάρχουν οικόσιτα ζώα σε εξοχικά εκτός ορίων δήμου που χρειάζεται να σιτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην πεθάνουν από την πείνα, υπάρχουν μεμονωμένοι φιλόζωοι που μέχρι πρότινος τάιζαν αδέσποτα ζώα σε διάφορες περιοχές και τώρα από φόβο, εφόσον οι δήμοι δεν ανταποκρίνονται με βεβαιώσεις, δεν συνεχίζουν να προσφέρουν έργο. Τα μαγαζιά εστίασης που τάιζαν κατά τόπους αδέσποτα ζώα είναι κλειστά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με τα γραφεία των δήμων ξανά και ξανά, καθώς αυτοί αδυνατούν να ανταποκριθούν, λόγω του ότι υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό εξαιτίας της πανδημίας και τόσες άλλες περιπτώσεις.

Εγκλωβισμένα ζώα σε ένα αυστηρά πλαίσιο απαγορεύσεων – τι λένε οι άνθρωποι των φιλοζωικών

Ένα από τα μεγάλα κενά φροντίδας δημιουργήθηκε με τα ζώα που ζουν σε εξοχικά και σιτίζονται από τους κηδεμόνες τους τα Σαββατοκύριακα. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ζώων. Αφορά ιδιοκτήτες ζώων που έχουν αφήσει το κατοικίδιό τους σε άλλο σπίτι από αυτό που ζουν, στο οποίο μπορεί να μην υπάρχει πρόσβαση από κάποιον άλλο ή να μην είναι καν ορατά από τον δρόμο. «Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει στην φόρμα ελεύθερης μετακίνησης κάποια κατηγορία που να επιτρέπει στον ιδιοκτήτη την μετάβαση του στην εξοχική κατοικία, με αποτέλεσμα πολλοί να δηλώνουν ψευδώς την κατηγορία εκείνη που τους επιτρέπει να μεταβαίνουν « για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», όπως δήλωσε στον 9.84 ο κτηνίατρος της ελληνικής φιλοζωικής εταιρίας Τάσος Καρνούρης. Η ελληνική φιλοζωική Εταιρεία συνεργάζεται με πολλούς δήμους των Βόρειων προαστίων προσφέροντας με εθελοντές φαγητό σε αδέσποτα, αλλά και σε εγκαταστάσεις της φιλοξενία, σίτιση, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη όπου κριθεί αναγκαίο.

Ο μοναδικός τρόπος, η μοναδική λύση, είναι να συμπεριληφθούν οι πολίτες που σιτίζουν και φροντίζουν ζώα ,όπου δει, ως απολύτως απαραίτητη ανάγκη, μέσα στη φόρμα μετακίνησης του υπουργείου, ως ξεχωριστή περίπτωση», επισημαίνει η αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) Αγγελική Μπαρτζιώκα, με παρέμβαση της στον 9.84.

Νέες επιστολές για προβλήματα

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), με νέες επιστολές που απέστειλε στον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, στους δήμους και στα κόμματα της Βουλής, ζητά για μια ακόμη φορά να συμπεριληφθεί στη φόρμα μετακίνησης και η σίτιση όλων των ζώων.

Στην επιστολή της προς τον υφυπουργό Εσωτερικών η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι μεγάλος αριθμός δήμων είτε αρνείται είτε δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην παροχή τροφής για τις αυξημένες ανάγκες των αδέσποτων, καθώς και ότι ορισμένοι από τους δήμους δίνουν μια εξαιρετικά μικρή ποσότητα που δεν αρκεί ούτε για ημέρα.

Και του ζητά να αποστείλει επιστολή προς τους δήμους της χώρας, στην οποία να αναφέρεται ότι μέρος των κονδυλίων της έκτακτης κατανομής που αποδόθηκε στους δήμους από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών προς κάλυψη αναγκών λόγω του COVID-19 να διατεθεί για τις αυξημένες λόγω πανδημίας ανάγκες σε τροφές, φάρμακα και γενικότερα σε ότι αφορά στη μέριμνα αδέσποτων και πιθανότατα δεσποζόμενων ζώων.

ΠΦΠΟ: « Το πρόβλημα γιγαντώθηκε»

Απευθυνόμενη προς τα κόμματα της Βουλής, η ΠΦΠΟ απευθύνει επείγουσα έκκληση για παρέμβασή τους τονίζοντας ότι με τις εξαγγελίες του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τον τρόπο σίτισης και φροντίδας χιλιάδων ζώων σε όλη τη χώρας το πρόβλημα γιγαντώθηκε, καθώς δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης.Επιπλέον, η κ. Μπαρτζιώκα υπενθυμίζει ότι αναπόφευκτα κάθε πεινασμένο ον εκ φύσεως αναζητά να καλύψει την πείνα του με κάθε τρόπο και αυτό σημαίνει απώλεια αρμονικής συμβίωσης με συνέπειες και για τους ανθρώπους».

 Ένα ακόμη θέμα που προκύπτει αφορά την με κάθε τρόπο εξασφάλιση από τους δήμους επιπλέον κονδυλίων για φάρμακα

 Οδηγίες για το τάισμα των αδέσποτων

Όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ είχε έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρχει μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα