back to top
19.9 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

19.9 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

COvid-19 : Ο κίνδυνος της ύφεσης και η άρση των περιορισμών – Τι γίνεται σε ΗΠA, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία

Διαβάστε επίσης

Το φάσμα μια ύφεσης, που θα καθιστά ατελέσφορα τα σχέδια στήριξης των οικονομιών ύψους 18 τρισ. δολαρίων που προωθούν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες , ενισχύει την φωνή όλων όσοι υποστηρίζουν ότι η σταδιακή άρση των παγκόσμιων περιορισμών  έναντι του COvid- 19 πρέπει να ξεκινήσει τώρα . Σε ένα πολύ επικίνδυνο  υγειονομικό περιβάλλον αρχίζει σήμερα στη Γερμανία η διαβούλευση μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου της χώρας για την στρατηγική «εξόδου» από τα περιοριστικά μέτρα και τη σταδιακής επιστροφή σε ομαλούς ρυθμούς.
Αλλά και στις ΗΠΑ , το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας με τους χιλιάδες νεκρούς, ο πρόεδρος ΝτόναλντΤραμπ προανήγγειλε χθες τη σταδιακή άρση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, με στόχο την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας . Επιστροφή στην κανονικότητα όσο το δυνατόν ταχύτερα επιθυμούν και οι κυβερνήτες 10 πολιτειών, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια.   Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε χθες ότι συνεργάζεται με πέντε ομολόγους του στο Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Ντελάουερ, την Πενσιλβάνια και το Ρόουντ Άιλαντ για να σχεδιάσουν από κοινού τις καλύτερες στρατηγικές για την άρση του lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού
Προκειμένου να συλλέξει τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων και πιέζοντας για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο  πρόεδρος  Τραμπ προχωρεί στη συγκρότηση ομάδας δράσης για την επανεκκίνηση της οικονομίας  – μία απόφαση που μπορεί να πάρει μόνο ο ίδιος, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά και στο twitter . Πρόκειται για το «Συμβούλιο για το Άνοιγμα της Χώρας μας» μία ομάδα δράσης που θα συνεδριάζει μέσω τηλεδιασκέψεων με τη συμμετοχή «σπουδαίων επιχειρηματικών ηγετών», αλλά και «σπουδαίων γιατρών» που θα παρέχουν συμβουλές για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση  των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος Τραμπ επισήμανε ότι ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες «κοινωνικού περιορισμού» ήταν επιτυχείς.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων στον κόσμο.
Στις δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών οίκων ήρθε να προστεθεί και η εκτίμηση της Goldman Sachs. Το τρέχον τρίμηνο η βουτιά στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008, προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και υπολογίζει ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο οι οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν στη συνέχεια παραμένει ανοιχτό ερώτημα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα ανοίξουν και πάλι καταστήματα, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής ή πότε θα μπορούμε και πάλι να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε κανονικά
Παρόμοιες δηλώσεις  με τον ‘Αντριου Κουόμο έκαναν επίσης οι κυβερνήτες της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι οποιοδήποτε χαλάρωση των μέτρων δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από την ουσιαστική μείωση θανάτων και κρουσμάτων του Covid-19. Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και θα εξελιχθεί «αναλόγως των εξελίξεων», επεσήμανε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ. Αργότερα, ανακοίνωσε τη «συμμαχία» της με τις ανατολικές πολιτείες και η Μασαχουσέτη.
Τουλάχιστον 1.500 νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν χθες  Δευτέρα στις ΗΠΑ, αριθμός όντως μειωμένος σχετικά με τους 2.000 νεκρούς που αναφέρονταν επί καθημερινής βάσεως την περασμένη εβδομάδα. Ομοίως, μειωμένος ήταν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων – περίπου 23.000 χθες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφθαναν τις 30.000 έως και 50.000 την ημέρα.
Οι 10 κυβερνήτες, όλοι του Δημοκρατικού Κόμματος, πλην του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, δεν όρισαν χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown. Σημείωσαν όμως ότι βασικές επιχειρήσεις, σχολεία και πανεπιστήμια θα επαναλειτουργήσουν με βάση της οδηγίες των επιστημόνων και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Γερμανία : Αρχίζει η διαβούλευση για στρατηγική  «εξόδου»

Με τη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου κορονοϊού», αρχίζει σήμερα η διαβούλευση σχετικά με την στρατηγική «εξόδου», τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Γερμανίας σε ομαλούς ρυθμούς.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας και άλλους συνεργάτες της θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, όπως έχει προαναγγείλει η καγκελάριος, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις. Αύριο Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη, η κυρία Μέρκελ θα συζητήσει την κατάσταση με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Η «Leopoldina», στην πολυσέλιδη έκθεσή της, την οποία συνέταξαν 26 κορυφαίοι Γερμανοί επιστήμονες της Ιατρικής, της Νομικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας και των Οικονομικών, εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορονοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. Η πανδημία θα πρέπει να παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο», προκειμένου να αναθεωρούνται διαρκώς τα μέτρα και να αποφασίζεται ενδεχόμενη αναπροσαρμογή τους. Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί είναι η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας, κυρίως όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ.
Ήδη οι περισσότεροι πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο κόσμος της οικονομίας, δεν λείπουν ωστόσο οι προειδοποιήσεις ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην «πρόωρη» χαλάρωση των μέτρων.

Στη Γαλλία ο Μακρόν προανήγγειλε  την είσοδο σε νέα φάση από τις 11 Μαΐου

Και ενώ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι η Πρωτομαγιά είναι μία πιθανή ημερομηνία για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως και τις 11 Μαΐου ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παραδεχόμενος ότι η Γαλλία δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του ιού.
Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, επεσήμανε ότι η χώρα θα εισέλθει σε νέα φάση από τις 11 Μαΐου, προαναγγέλλοντας ότι σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν σταδιακά καθώς όπως σημείωσε ο ίδιος  έως την 11η Μαΐου, η Γαλλία θα μπορέσει να κάνει τεστ σε κάθε πολίτη που έχει εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου COVID-19.
Η Γαλλία  πάντως πλησιάζει στο «ψυχολογικό» όριο των 15.000 θανάτων από τον νέο κορονοϊό, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 574 άνθρωποι, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας.
Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί ανέρχονται στους 14.967. Από τους 574 νέους θανάτους, οι 239 προέρχονται από γηροκομεία και άλλα κοινωνικά ιδρύματα.

Βρετανία : Περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον έως 7 Μαίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο Πέμπτη ότι τα περιοριστικά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ ως τουλάχιστον την 7η Μαΐου, έγραψε η εφημερίδα The Times.
Ο Ράαμπ, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναρρώνει ακόμη μετά τη νοσηλεία του εξαιτίας της μόλυνσής του από τον κορονοϊό, τόνισε χθες ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άρση των μέτρων τα οποία εφαρμόζει προτού να είναι βέβαιη πως αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Συνολικά 11.329 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας νωρίτερα χθες. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι τουλάχιστον 88.621. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας.
Συνολικά 11.329 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας νωρίτερα χθες. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι τουλάχιστον 88.621. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας.
 
Newsroom Αθήνα 984
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα