back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζήτημα Δημοκρατίας !

Διαβάστε επίσης

του Βασίλη Πάικου

Βασίλης ΠάικοςΦαίνεται ότι και το ΕΣΡ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, «μένει σπίτι» αυτό τον καιρό. Αλλιώς δεν μπορεί, κάτι θα κανε, κάπως θα αντιδρούσε. Κανά πρόστιμο, μια παρατήρηση, μια σύσταση έστω. Δεν μπορεί να βλέπει και ν’ ακούει, και να παραμένει χαρακτηριστικά απαθές. Δεν μπορεί…

Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχο και αφ’ υψηλού την εξοργιστική μονοφωνία η οποία επικρατεί στην ενημέρωση αυτό τον καιρό. Ειδικά σήμερα οπότε ο αποκλεισμένος μεσ’ στο σπίτι του κόσμος, ο κατακυριευμένος από αγωνίες και φόβους, έχει ως κύρια, αν όχι μοναδική πηγή ενημέρωσης την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, κυρίως την τηλεόραση.

Εκεί όπου υμνολογείται καθημερινά και άνευ αντιλόγου, από το πρωί ως το άλλο πρωί, ο Πρωθυπουργός. Εκεί όπου παρελαύνουν ο ένας υπουργός μετά τον άλλον, επίσης άνευ αντιλόγου. Εκεί απ’ όπου έχει αποκλειστεί, σχεδόν στην εντέλεια, η αντιπολίτευση, ως και η Αξιωματική. Εκεί όπου φιμώνονται ακόμη και εκπρόσωποι νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του νοσηλευτικού προσωπικού της Χώρας. Όσοι τουλάχιστον έχουν κάτι να πουν για παραλείψεις, για ελλείψεις και για λάθη. Κι όλ’ αυτά στη βάση της λογικής του δόγματος «δεν είναι τώρα η ώρα». Ότι δεν είναι τώρα η ώρα για πολιτική αντιπαράθεση και για κομματικές έριδες. Λες και υπάρχει ή δεν υπάρχει ώρα για σεβασμό στον δημοκρατικό διάλογο, στην άσκηση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ή λες και η αντιπολίτευση επιδίδεται σήμερα σε ασκήσεις πολιτικής αντιπαράθεσης και σε κομματικών ερίδων. Ή, αντιθέτως, επιδεικνύει την μέγιστη σοβαρότητα και την ύψιστη υπευθυνότητα στην άσκηση του ρόλου της. Αυτολογοκρινόμενη κατ’ ουσίαν. Και περιοριζόμενη, όσο πιο ήπια και «διακριτικά»γίνεται, στην επισήμανση κάποιων παραλείψεων και κάποιων λαθών. Και, κυρίως, στην διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών και των κοινωνικών συνεπειών της.

Κι όμως, κι αυτές ακόμη οι υποβοηθητικές της όλης προσπάθειας προτάσεις αποσιωπούνται ή περνούν όπως-όπως στα ψιλά. Με απεχθές αποκορύφωμα την συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα. Την πρόταση της δέσμης των εμπροσθοβαρών μέτρων, εκείνων που συμπληρώνουν το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» με το «Μένουμε Όρθιοι». Και που, αντί να αξιοποιηθεί αρμοδίως μπας και προλάβουμε τα χειρότερα, έπεσε στα αζήτητα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Και, τη ευγενή φροντίδι των μεγαλύτερων και των ισχυρότερων ΜΜΕ, εξαφανίστηκε από παντού.

Λένε κάποιοι, πως είναι το «δωράκι» των 11 δισ. προς τους καναλάρχες, και μάλιστα με όλως αδιαφανείς διαδικασίες, που έπαιξε το ρόλο του. Ή και η επ’ αόριστον αναστολή καταβολής της οφειλομένης, έναντι της αδείας λειτουργίας, δόσης. Δεν βαριέστε, μονάχα συμπληρωματικά και ενισχυτικά του υπερβάλλοντος ζήλου λειτουργούν τα σχετικά. Δεδομένου ότι, κατά τα άλλα, τα μεγάλα αφεντικά της ενημέρωσης δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να συνεχίζουν την τακτική που ακολουθούν χρόνια τώρα. Την τακτική του λιβανίσματος του σήμερα κυβερνώντος κόμματος, και της παντί τρόπω απαξίωσης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Βρήκαν απλώς σήμερα την «ευκαιρία» της κρίσης, για να τραβήξουν αυτή την πάγια τακτική τους, ως τα άκρα. Ιδού λοιπόν και μια ακόμη εκδοχή αξιοποίησης «της κρίσης ως ευκαιρίας». Μόνο που εδώ σήμερα, με το όλο σκηνικό στην ενημέρωση των πολιτών, το πρόβλημα δεν είναι τόσο τι κάνει η Κυβέρνηση και τι η Αντιπολίτευση. Ούτε τόσο ο ρόλος των ΜΜΕ και ο μη ρόλος του ΕΣΡ. Σήμερα τίθεται, προπάντων, ζήτημα Δημοκρατίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα