back to top
27.5 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

27.5 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Γ. Τούντας: Οι δείκτες μεταδοτικότητας θα καθορίσουν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Διαβάστε επίσης

Για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, τα γρήγορα τεστ, τον δείκτη μεταδοτικότητας αλλά και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μίλησε στο σταθμό της πόλης, ο Γιάννης Τούντας Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Διευθυντής Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ και Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ).

«Ο ρυθμός μεταδοτικότητας είναι ένα κρίσιμο μέγεθος. Τις επιδημίες τις μετράμε με βάση την έκταση, τη δυναμική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία και δευτερευόντως στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Τούντας μιλώντας στην εκπομπή «Άνω κάτω» και στον Άρη Τόλιο.  Όπως εξήγησε «ο αριθμός r0 είναι ένας αριθμός, ο οποίος μας λέει ένα μολυσμένο άτομο σε πόσα άλλα άτομα μεταδίδει τη μόλυνση και ξέρουμε ότι για να αναπτυχθεί η επιδημία, πρέπει αυτός ο αριθμός να είναι πάνω από 2,4. Όταν έγινε η έκρηξη της επιδημίας στη Γιουχάν στην Κίνα, αυτός ο αριθμός ήταν 5,6. Το ότι στην Ελλάδα είμαστε κάτω από 1 είναι πολύ σημαντικό, διότι- ξέρουμε- ότι όταν αυτός ο αριθμός είναι κάτω από 2, δηλαδή όταν ένα μολυσμένο άτομο θα μολύνει όχι πάνω από 2 οικεία άτομα, τότε αυτό σημαίνει ότι αρχίζει κι η επιδημία να χάνει τη δυναμική της και να αρχίζει να φθίνει. Και το ότι στην Ελλάδα είναι κάτω από 1, σημαίνει ότι η επιδημία στη χώρα μας φθίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς», τόνισε.

Για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Για να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως είπε ο κ. Τούντας πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τους δείκτες μεταδοτικότητας. Όπως είπε  «η επιδημία παρακολουθείται από τουλάχιστον τέσσερις βασικούς δείκτες. Είναι τα διαγνωσμένα κρούσματα, τα κρούσματα που εκτιμούμε ότι υπάρχουν στο γενικό πληθυσμό, οι νοσηλευόμενοι, αυτοί που είναι διασωληνωμένοι κι είναι κι οι θάνατοι. Επίσης, αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι σε αυτούς τους δείκτες δε μας ενδιαφέρει τόσο πολύ αθροιστικά τι κάνουν γιατί οι θάνατοι, οι νοσηλευόμενοι και τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στην Ελλάδα ακόμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των δεδομένων και κυρίως, μας ενδιαφέρει ο χρόνος διπλασιασμού τους. Αν δούμε, δηλαδή, κάθε πότε διπλασιάζονταν οι θάνατοι στην Ελλάδα από τότε που ξεκινήσαμε να έχουμε θύματα θα δείτε ότι συνεχώς διευρύνεται ο χρόνος διπλασιασμού. Αυτό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κριτήριο».
Ο κ. Γιάννης Τούντας επισήμανε ότι «είναι σημαντικό το θέμα του ρυθμού αύξησης των θανάτων. Οι εκτιμήσεις που κάνουμε κι εμείς, αλλά που κάνουν και ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, μας λένε ότι ποσοστιαία ο ρυθμός αύξησης των θανάτων στην Ελλάδα θα μηδενιστεί μέσα στον Απρίλιο, όχι ο αριθμός των θανάτων, αλλά ο ποσοστιαίος ρυθμός αύξησης των θανάτων. Άρα αυτοί είναι οι δείκτες- κλειδί για να παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας επιδημίας και με βάση όλους αυτούς τους δείκτες να βγάζουμε το συμπέρασμα σε τι φάση ανάπτυξης ή δυναμικής ανάπτυξης είναι η επιδημία».

Για «γρήγορα τεστ»

«Έχουμε μια επιφύλαξη για τα αποτελέσματα, που μας δίνει το μοριακό τεστ. Συνεπώς, για τα τεστ αντισωμάτων, τα γρήγορα τεστ, που ετοιμάζονται ακόμα δεν ξέρουμε την αξιοπιστία τους και πολύ φοβάμαι, τουλάχιστον από ό,τι διαβάζω μέχρι τώρα, ότι μάλλον θα έχουν χειρότερη παρά καλύτερη αξιοπιστία από τα τεστ που έχουμε», τόνισε ο κ. Τούντας.

Για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα

«Είναι πιο αισιόδοξο το τοπίο, που έρχεται μπροστά μας από αυτό, που είμαστε σήμερα. Θα είμαστε σε καλύτερη φάση, διότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε τώρα, έστω και πειραματικά, αποδεικνύονται όλο και πιο αποτελεσματικά. Όταν μία νόσος θεραπεύεται και δεν είναι θανατηφόρα, αυτό αμέσως μειώνει κατά πολύ την απειλή και κατ’ ακολουθία και τα μέτρα περιορισμού. Το δεύτερο που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι η εποχικότητα, διότι κι αυτό θα επηρεάσει αρκετά την εξάπλωση της επιδημίας ή τα πιθανά κρούσματα. Άρα, από αυτή την άποψη είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο για το καλοκαίρι, είναι το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί ενώ εμείς έχουμε καταφέρει κι έχουμε ελέγξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιδημία εδώ, αυτό δεν έχει συμβεί σε άλλες χώρες, κυρίως σε χώρες που μας ενδιαφέρουν για την τουριστική μας οικονομία κι αυτό θα δυσκολέψει την επανεκκίνηση του τουριστικού μας τομέα, κάτι το οποίο είναι κομβικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας».
Τέλος, για τις κλινικές μελέτες ο κ. Τούντας είπε ότι κάποιες είναι στη φάση της ολοκλήρωσης. Όμως αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, δεν προέρχονται από κλινικές μελέτες, αλλά από παρατηρήσεις για την πορεία των ασθενών. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι κλινικές μελέτες  μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή ποια φάρμακα πρέπει να δίνονται και σε ποιους. Αυτά είναι ζητήματα που ακόμη εκκρεμούν».
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα