back to top
33.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

33.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Ημέρα χάους στην αγορά πετρελαίου

Διαβάστε επίσης

Άνευ προηγουμένου πτώση σημείωσε χτες το αμερικανικό αργό, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ φουσκώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την ώρα που η οικονομία βυθίζεται σε επώδυνη ύφεση και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη.
Η Τρίτη (σήμερα) σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού (WTI) για παράδοση τον Μάιο. Τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο 4,9% στα 21,43 δολάρια στις συναλλαγές στην Ασία,
Αυτό σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ζοφερά για την αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

«H τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου επέστρεψε σε θετικό έδαφος, μετά από την ιστορική πτώση. Οι ανησυχίες παραμένουν σε ότι αφορά τη ζήτηση αργού πετρελαίου, ενώ ο κορονοϊός χτυπά τις οικονομίες όλο του κόσμου», ο σημερινός τίτλος των Financial Times.
Σε μία ημέρα χάους για την αγορά πετρελαίου η τιμή του αμερικανικού αργού (συμβόλαιο Μαΐου) βούτηξε από τα 17,85 δολάρια το βαρέλι έως και τα – 40,32 δολάρια. Έκλεισε βαθιά σε αρνητικό έδαφος, στα -37,63 δολάρια το βαρέλι σε μία τόσο βίαιη εξέλιξη, που δυσκολεύονται να εξηγήσουν ακόμη και οι φορείς της αγοράς. Σήμερα η τιμή έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος, αλλά μόλις στα 1,42 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που η τιμή του μπρεντ είναι στα 25,39 δολάρια. Κανείς δεν αποκλείει δε νέα πτώση του σε αρνητικό έδαφος μέσα στην ημέρα.
Οι αρνητικές τιμές ήταν το τελευταίο σημάδι της κρίσης που έπληξε τον πετρελαϊκό τομέα, με το lockdown από τις αρχές για να περιορίσουν το ξέσπασμα του κορονοϊού, έχοντας μειώσει τη ζήτηση για αργό έως και το ένα τρίτο.
Οι τιμές του αργού χτυπήθηκαν επίσης σκληρά από φόβους για βαθιά παγκόσμια ύφεση. Ο αριθμός των μολύνσεων Covid-19 σε όλο τον κόσμο έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια από την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με περισσότερους από 170.000 ανθρώπους νεκρούς.
Εάν ο παγκόσμιος χώρος αποθήκευσης επιδεινωθεί πιο γρήγορα, ο Brent θα μπορούσε “να κυνηγήσει το WTI προς τα κάτω”, γράφουν οι FT.
Το αργό τύπου μπρεντ δεν βγήκε αλώβητο από το πλήγμα του αμερικανικού αργού. Η τιμή του υποχώρησε 6,2% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι.
Οι έντονες αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου επηρέασαν και τη Wall Street.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει την ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου για να αγοράσει 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού και να τα προσθέσει στο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.
«Θα ανεφοδιάσουμε πλήρως το στρατηγικό μας απόθεμα πετρελαίου» ανέφερε ο Τραμπ, εξηγώντας πως η κυβέρνησή του θα αγοράσει «ως και 75 εκατομμύρια βαρέλια» για να το καλύψει πλήρως. Ο Ρεπουμπλικάνος έκανε την παραπάνω δήλωση στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορoνοϊού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα