back to top
21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης,τόσο επί της ουσίας των ρυθμίσεων όσο και επί της διαδικασίας συζήτησης, ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής,η επεξεργασία του νομοσχεδίου που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την άποψη της συμπολίτευσης,το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «εκσυγχρονίζει την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία,επιχειρώντας να συμφιλιώσει την αναγκαία ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος».
Οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπουν την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης,τη μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, την επιβολή ενιαίου περιβαλλοντικού τέλους,ανεξαρτήτως πάχους, για τις πλαστικές σακούλες, ενώ αντιμετωπίζονται ατέλειες και δυσκαμψίες της υφιστάμενης νομοθεσίας σε ζητήματα που αφορούν τις οικιστικές πυκνώσεις, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τους δασικούς χάρτες.
Την απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού – όπως το χαρακτήρισε – νομοσχεδίου, ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας ότι «μέσω αυτού η κυβέρνηση συνεχίζει το ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εισηγητή του και αρμόδιου τομεάρχη, Σωκράτη Φάμελλου, με την έναρξη της συνεδρίασης, χαρακτήρισε προσβολή για τη Δημοκρατία τη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου παρουσία ελάχιστων βουλευτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να περάσει στα κρυφά ένα περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που είναι γεμάτο ρουσφέτια,διαπλοκή και συναλλαγές με συμφέροντα». Επίσης,κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και ότι από τα 82 άρθρα που περιελάμβανε το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, σήμερα έφτασε να αριθμεί 130 άρθρα. «Αυτή η ρετσινιά δεν θα φύγει ποτέ από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό», υποστήριξε ο κ. Φάμελλος, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα. «Για καθ’ όλα εξωθεσμική διαδικασία που επιλέγεται από την κυβέρνηση,η οποία παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και τον Κανονισμό της Βουλής», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζαννακόπουλος.
«Δεν νομιμοποιείστε να εκκινήσετε τη διαδικασία.Είστε σε συνθήκες εκτροπής που αφορούν τη βάση του πολιτεύματος»,είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Υπέρ της αναβολής της συζήτησης,τάχθηκαν και οι εισηγητές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ,της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης. Σκληρή γλώσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης,λέγοντας ότι «ο φανατισμός που επιδεικνύουν οι βουλευτές του, δείχνει υποκρισία και πολιτικό θέατρο ,ενώ φέρνει στην επιφάνεια την πολιτική γύμνια του κ. Τσίπρα που προσπαθεί να την καλύψει πίσω από κραυγές». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «δεν θα σας αφήσουμε να συνθηματολογείτε και να ξέρετε ότι από αυτό το νομοσχέδιο θα βγείτε ηττημένοι και απολογούμενοι».
Εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση,επιμένει στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «αυτή που επείγεται είναι η Ελλάδα, η οποία πρέπει να είναι έτοιμη να προσελκύσει επενδύσεις στη μετακορονοϊό εποχή». Επίσης, επέμεινε ότι η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ πολλές από τις παρατηρήσεις των φορέων ειδικά για τις περιοχές NATURA, έχουν γίνει ήδη δεκτές.
Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα