back to top
30 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

«Εκτοξεύτηκαν» οι τιμές και στα οξύμετρα

Διαβάστε επίσης

Μετά την αλματώδη αύξηση στις τιμές των μασκών και αντισηπτικών εκτοξεύτηκαν οι τιμές και στα οξύμετρα. Όλο και περισσότερες καταγγελίες καταναλωτών καταγράφονται για αισχροκέρδεια στις πωλήσεις οξύμετρων. 

Στα φαρμακεία της Αθήνας οι τιμές, σήμερα, των απλών παλμικών οξύμετρων οικιακής χρήσης κυμαίνονται στα 42 €, 55 € ή και 60 € ενώ πριν κορονοϊού, όπως είπαν στον Αθήνα 9.84 φαρμακοποιοί και υπάλληλοι, η τιμή τους κυμαινόταν από 20 € – 25 €. 

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αρχές Απριλίου, πουλούσε οξύμετρο στα 15 €.

«Η συσκευή προτάθηκε, μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, από γιατρούς στους πολίτες, οι οποίοι νοσούν από COVID-19 και είναι σε καραντίνα κατ΄οίκον. Αν το οξύμετρο δείξει το οξυγόνο στο αίμα ενός ασθενούς κάτω του 95% θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Τότε ο κόσμος έσπευσε να τα προμηθευτεί και τα οξύμετρα, που είχαμε εξαντλήθηκαν. Υπήρχε έλλειψη για περίπου ένα μήνα και δημιουργήθηκε λίστα αναμονής των πελατών μας. Πλέον έχουν εφοδιαστεί τα περισσότερα φαρμακεία. Η τιμή τους, ωστόσο, έχει διπλασιαστεί» αναφέρει φαρμακοποιός στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας. 

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται, αυτοί, για την διαμόρφωση των τιμών επισημαίνοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί όλη η εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης καταγγέλλει ότι οι τιμές στα παλμικά οξύμετρα έχουν τετραπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους για τυχόν αισχροκέρδεια.

«Επί μήνες, τα διαφήμιζαν στην τηλεόραση και σε διάφορες ιντρνετικές σελίδες, προς 9,90 €. Μόλις άρχισε η πανδημία του κορονοϊού, εκτόξευσαν την τιμή, τέσσερις φορές πάνω και σήμερα πωλούνται στα 39.90 € και 49,90 €», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Τα ηλεκτρονικά φαρμακεία

Έλλειψη καταγράφηκε και στα ηλεκτρονικά φαρμακεία το τελευταίο διάστημα. Πλέον σε αρκετά από αυτά υπάρχει διαθεσιμότητα με τις τιμές να κυμαίνονται από 38,50 € έως 85,00 € για τα οξύμετρο οικιακής χρήσης, ανάλογα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Εκτός των απλών οξύμετρων για οικιακή χρήση κυκλοφορούν και οξύμετρα κατά πολύ ακριβότερα για ιατρική και κλινική χρήση.

Οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν κρούσματα αισχροκέρδειας στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1110, με μηδενική χρέωση, που λειτουργεί η Περιφέρεια Αττικής.

Τα οξύμετρα δακτύλου οικιακής χρήσης

Το οξύμετρο είναι μια απλή ιατρική συσκευή που εξετάζει τον κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο και συνιστάται σε άτομα που κάνουν θεραπείες με οξυγόνο κατ΄ οίκον. Το παλμικό οξύμετρο όπως λέγεται είναι ένα μικρό εργαλείο που δένει στο δάκτυλο του ασθενούς είτε και στον καρπό και μετρά επί ποσοστό τοις εκατό τον κορεσμό σε οξυγόνο που υπάρχει στο αίμα.

Η φυσιολογική τιμή, σύμφωνα με τους ιατρούς, εφόσον δεν εισέρχονται άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την καμπύλη, είναι 95-98%- κάτω του 95% έχουμε υποξαιμία και κάτω του 90% αναπνευστική ανεπάρκεια. 

Η άποψη του κ. Τσιόδρα

Να υπενθυμίσουμε ότι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υπάρχει λόγος να έχει ο καθένας μία τέτοια συσκευή στο σπίτι του, λέγοντας χαρακτηριστικά «Την υποξυγοναιμία θα τη διαγνώσει ο γιατρός, ο οποίος διαθέτει το οξύμετρο. Τη συγκεκριμένη συσκευή διαθέτουν ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα για λόγους παρακολούθησης των παραμέτρων του χρόνιου προβλήματός τους. Εγώ νομίζω πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, πρώτον για τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού».

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα