back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Πως θα γίνει η πληρωμή και η δήλωση της άδειας ειδικού σκοπού

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος της άδειας ειδικού σκοπού και πέραν της 10ης Μαΐου για τους εργαζόμενους γονείς, αφήνει κοινή υπουργική απόφαση.

Οι επιχειρήσεις, θα καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο των ημερομισθίων δηλαδή τόσο αυτών που καλύπτονται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και αυτών που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για τα ημερομίσθια αυτά, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.
Από τις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού, τα 2/3 καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών για τους οποίους οι τρεις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού καλύπτονται από τον εργοδότη.
Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των αδειών ειδικού σκοπού που βαρύνεται ο τακτικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες θα δηλώσουν εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου, όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού («Έντυπο 11.1») στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»:
– Τα στοιχεία της επιχείρησης
– Τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
– Τα στοιχεία των εργαζομένων που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού
– Τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, τόσο αυτές που καλύπτονται από τον εργοδότη όσο και αυτές που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό
– Τις μικτές αποδοχές του κάθε εργαζόμενου για τις αντίστοιχες ημέρες αδείας και
– το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο και για το σύνολο των εργαζομένων του κάθε εργοδότη που έκαναν χρήση της παραπάνω άδειας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εργοδότες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την συμπλήρωση της Α.Π.Δ και του ειδικού εντύπου στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ καθώς τυχόν ψευδή υποβληθέντα στοιχεία θα επισύρουν πρόστιμα και κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής καθώς και εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία .
Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα