back to top
32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η Κίνα καλείται να δώσει απαντήσεις για τον κορονοϊό σήμερα στη Γενεύη

Διαβάστε επίσης

Στην πρώτη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του νομοθετικού και εκτελεστικού οργάνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊόυ η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον υπόλοιπο κόσμο και θα κληθεί να απαντήσει αφορούν βεβαίως τους αρχικούς χειρισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος και τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να υποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες με αποτέλεσμα να βγει εκτός ελέγχου η εξάπλωση του ιού.

Ο πιο αυστηρής επικριτής της Κίνας και του Οργανισμού είναι βεβαίως οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ,αν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε το Σάββατο με ανάρτησή του στο Τwitter πως η κυβέρνησή του εξετάζει αρκετές προτάσεις σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), συμπεριλαμβανομένης και μιας βάσει της οποίας η Ουάσιγκτον θα πληρώνει περίπου το 10% της προηγούμενης οικονομικής συνεισφοράς της.

Ωστόσο σοβαρά ερωτήματα έχουν θέσει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, οι οποίες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις πιέσεις για έρευνα σχετικά με την πηγή του ιού. Προς το παρόν έχουν αποφύγει να υιοθετήσουν θεωρίες, όπως αυτή που εξετάζουν οι ΗΠΑ για «διαρροή» του ιού από εργαστήριο επιδημιολογίας της Βουχάν.

Εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών θα συγκεντρωθούν στη Γενεύη, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για συμμετοχή και της Ταϊβάν με καθεστώς παρατηρητή, επικαλούμενες το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις λίγες «ιστορίες επιτυχίας» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στόχος βεβαίως είναι να ενισχυθούν οι ανεπίσημες και επίσημες διπλωματικές σχέσεις της Ταίβάν (την οποία η Κίνα θεωρεί περιφέρειά της) και να ενταθεί η πίεση στο Πεκίνο. Η πρωτοβουλία έχει εξοργίσει την κινεζική πλευρά και εξελίσσεται σε ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της ευρύτερης γεωπολιτικής σύγκρουσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τη μία και της Κίνας και άλλων αυταρχικών καθεστώτων από την άλλη.

Την πρόταση των ΗΠΑ για συμμετοχή της Ταϊβάν στηρίζουν ακόμη 12 χώρες, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα αυτή θα γίνει πράξη. Ο ΠΟΥ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν έχει εντολή να απευθύνει πρόσκληση προς την Ταϊβάν από τη στιγμή που δεν υπάρχει ευρεία στήριξη σε κάτι τέτοιο, αν και η Ουάσιγκτον επιμένει. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι ο Αιθίοπας πρόεδρος του Οργανισμού δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος στήριξε την εκλογή του. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι η Αιθιοπία όπως και άλλες αφρικανικές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κινεζικές επενδύσεις.

Παρόλα αυτά οι περισσότερες χώρες φαίνεται να αναγνωρίζουν πως με όλα τα προβλήματά του και την δυσανάλογα μεγάλη επιρροή της Κίνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο μόνος φορέας σήμερα που μπορεί να συντονίσει τη διεθνή απάντηση κατά της πανδημίας.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα