back to top
31.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

31.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Δεύτερο κύμα κορονοϊού “βλέπει” η Άντρεα Άμμον, διευθύντρια του ECDC

Διαβάστε επίσης

Η πιθανότητα η Ευρώπη να περάσει από δεύτερο κύμα του κορονoϊού δεν είναι απλά μία θεωρία, κατά τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), δρ. Αντρέα Άμμον.
Για την δρ. Άμμον, τα βασικά ερωτήματα είναι «πότε και πόσο μεγάλο» θα είναι αυτό το δεύτερο κύμα.

«Κοιτώντας τα χαρακτηριστικά του ιού και τα στοιχεία από διαφορετικές χώρες σε σχέση με την ανοσία του πληθυσμού – τα οποία δεν είναι και πολύ καλά, καθώς κυμαίνονται μεταξύ 2% και 14% – ο ιός είναι ακόμα τριγύρω μας και κυκλοφορεί περισσότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο… Δεν θέλω να αναπαράγω σενάρια καταστροφής, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε πλήρως», λέει στον Guardian.

Στις 2 Μαΐου το ECDC ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη είχε περάσει την κορύφωση της επιδημίας του ιού (με μόνη εξαίρεση την Πολωνία).
Η διευθύντρια του ECDC επιμένει ότι ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα του ιού μπορεί να αποφευχθεί αν οι πολίτες τηρούν τους κανόνες και κρατούν αποστάσεις.
Ωστόσο, παρατηρεί επίσης ότι η θέληση του κοινού να τηρήσει τους κανόνες δεν είναι τόσο ισχυρή.
«Ειδικά τώρα που είναι φανερό ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, όλοι νομίζουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Κάνοντας μία ανασκόπηση της εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο, η Άμμον υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η διευθύντρια του ECDC πιστεύει ότι η μάχη με τον κοροναϊό θα είναι ένας μαραθώνιος. «Δεν ξέρουμε αν θα μείνει για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει γρήγορα. Φαίνεται ότι προσαρμόζεται πολύ εύκολα στους ανθρώπους».
Προειδοποίησε τέλος και όσους θέλουν να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι: «Οι φετινές διακοπές δεν θα είναι όπως παλιότερα. Δεν μπορούμε απλά να πούμε στους ταξιδιώτες ότι αρκεί μόνο να πλένουν τα χέρια τους. Πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και γενικά τα μέτρα ασφαλείας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα