back to top
29.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

29.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Συντηρεί την ένταση η Τουρκία – Απειλεί εκ νέου με τους πρόσφυγες

Διαβάστε επίσης

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα «απειλώντας» την Αθήνα για ακόμα μια φορά με νέο «κύμα» προσφύγων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες προέβλεψε ότι οι πρόσφυγες, που έφυγαν από το Παζάρ Κουλέ τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο λόγω κορονοϊού, «θα επιστρέψουν». Ο Τούρκος υπουργός πάντως ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του δεν αναφέρει την επιστροφή των προσφύγων ως «απειλή», ωστόσο έθεσε τα θέματα που διεκδικεί η Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προσφυγικό είναι ένα «κοινό ζήτημα» με την Ε.Ε είπε ο Μ. Τσαβούσογλου και ζήτησε να επικαιροποιηθεί η τελωνειακή ένωση Τουρκίας – Ε.Ε, να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη καθώς και να υπάρξει κοινή συνεργασία με τις Βρυξέλλες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κάτι που ερμηνεύεται ως απόπειρα δίωξης γκιουλενιστών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας «εργαλειοποιώντας» για ακόμα μια φορά τους πρόσφυγες απείλησε εκ νέου την Ε.Ε λέγοντας πως «εμείς στείλαμε μήνυμα (στις Βρυξέλλες) πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειάζεστε την Τουρκία, τότε να ξέρετε ότι η πανδημία μεν θα τελειώσει, όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βέβαια μια συνεργασία όπου όλοι θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους».

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στον Έβρο»

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε στον Έβρο και που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Ελλάδας – Τουρκίας. «Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι το σημείο που η Ελλάδα θέλει να τοποθετήσει φράχτη βρίσκεται εντός των χερσαίων συνόρων της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επεσήμαναν ότι «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και του Πρωτοκόλλου του 1926 είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει αμφισβήτηση».

Το περασμένο Σάββατο σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει πως στις 11 Μαΐου είχε ζητήσει από την Αθήνα «να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή».

Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος έκανε λόγο μεταξύ άλλων, για «παραβίαση των συνόρων», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα σύνορά της».

Ανέφερε δε ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που η ίδια πρότεινε μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Είχε προηγηθεί ελληνικό διάβημα προς την τουρκική πλευρά για την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στη θέση Μελισσοκομείο, στο νότιο Έβρο.

Με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν τουρκικά στρατεύματα να έχουν «καταλάβει» ελληνικά εδάφη στην περιοχή, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε πάντως ξεκαθαρίσει ότι «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος», μιλώντας για διασπορά fake news.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα