back to top
24 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ε.Ε.: Τηλεδιάσκεψη με επίκεντρο … την Πολωνία

Διαβάστε επίσης

Με βασικό θέμα την ετήσια έκθεση της Κομισιόν γύρω από το κρίσιμο θέμα του «κράτους δικαίου» συναντώνται σήμερα υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μιλώντας σε ένα webinar που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Δουβλίνο χθες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μάικλ Ροτ επανέλαβε τη σημασία της εν λόγω έκθεσης λέγοντας πως το «κράτος δικαίου» θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά τον Ιούλιο. Ίσως βέβαια στο μυαλό του να έχει αποκλειστικά την Πολωνία, λόγω των τελευταίων εξελίξεων…

Λάδι… στη φωτιά: Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda διόρισε τη Δευτέρα το νέο πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, την Małgorzata Manowska αγνοώντας επιδεικτικά τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας των δικαστών της χώρας, που πρότειναν τον Włodzimierz Wróbel, ως έναν πιο ανεξάρτητο υποψήφιο γι’ αυτή την ανώτατη θέση.

Ο διορισμός της Manowska, που υπηρέτησε πριν ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με το κυβερνών κόμμα του Duda, «Νόμος και Δικαιοσύνη» θεωρείται ως μια ακόμα «πρόκληση» για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Πολωνία.

Η πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Małgorzata Gersdorf είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης και είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση, πριν από το επίσημο τέλος της θητείας της.

«Επείγουσα δράση» ζητούν Ευρωβουλευτές: «Οι επιθέσεις εναντίον του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Πολωνία θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα» αναφέρει ανακοίνωση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. Ο ευρωβουλευτής στην ομάδα των Σοσιαλιστών, Juan Fernando López Aguilar είχε καταθέσει προηγουμένως ένα προσχέδιο έκθεσης για τους κινδύνους παραβίασης του κράτους δικαίου από την Πολωνία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα