back to top
31.7 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

31.7 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η απάντηση στην Τουρκία θα είναι από την Ευρώπη και όχι μόνο από την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα πως «εάν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, αλλά απάντηση και από την Ευρώπη», έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για το δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι «όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ΕΕ – Τουρκίας».

« Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης. Όταν φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε στη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Stanford, Niall Ferguson.

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη και η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι αρκεί μία ματιά στον χάρτη «για να καταλάβεις γιατί αυτή η συμφωνία δεν βγάζει νόημα, ούτε στο ελάχιστο».

« Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα στην γειτονιά μας», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας».

«Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν έχει νικηθεί» και πρόσθεσε: «Δεν θα κουραστώ να λέω στους Έλληνες ότι δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά».

Μιλώντας για την οικονομία, ανέφερε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της απασχόλησης.

Μία ημέρα μάλιστα πριν την κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση στην οικονομία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε αντίθεση με τις προτροπές της αντιπολίτευσης να ξοδέψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο, εμείς θέλουμε να έχουμε απόθεμα “πυρομαχικών”, διότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η κρίση».

Χαρακτήρισε επίσης «πολύ φιλόδοξη και τολμηρή» την ευρωπαϊκή πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης- η οποία συζητήθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίς το απόγευμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ- σημείωσε ωστόσο ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, άρα δεν μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα που δεν έχουμε ακόμα».

«Πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή πρόταση, να υπογραφεί, να σφραγιστεί και να εγκριθεί από το Συμβούλιο, και μετά θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλο περιθώριο έχουμε ώστε να κινηθούμε και πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο», συμπλήρωσε.

Τέλος εκτίμησε ότι «η Ελλάδα βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την κρίση», καθώς ήταν «μία αναπάντεχη -για κάποιους- επιτυχία» και «νομίζω ότι το brand της χώρας ενισχύθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα