back to top
32.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Κολομβία: Ο ELN απελευθέρωσε έξι ομήρους χθες, οκτώ συνολικά σε τρεις ημέρες

Διαβάστε επίσης

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, απελευθέρωσε χθες Κυριακή έξι ομήρους που κρατούσε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας των Άνδεων, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ο ELN άφησε ελεύθερους συνολικά οκτώ ομήρους σε τρεις ημέρες, καθώς απελευθέρωσε άλλους δύο την Παρασκευή.

Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι δύο αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες σε αγροτική περιοχή στην επαρχία Νόρτε δε Σανταντέρ, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. «Ομάδες της ΔΕΕΣ οι οποίες επισκέφθηκαν την περιοχή επαλήθευσαν πως οι έξι άνθρωποι αυτοί ήταν σε καλή κατάσταση υγείας και μπορούσε να προχωρήσει η μεταφορά τους», διευκρίνισε ο διεθνής οργανισμός περίθαλψης και βοήθειας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι αστυνομικοί έμειναν αιχμάλωτοι για 75 ημέρες. Μια από τις γυναίκες που είχαν απαχθεί κρατείτο όμηρος για τέσσερις μήνες.

Την Παρασκευή η οργάνωση απελευθέρωσε δύο υπαλλήλους εταιρείας υπηρεσιών στον πετρελαϊκό τομέα στην επαρχία Αράουκα, επίσης όχι μακριά από τα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα.

Το ένοπλο κίνημα, που ίδρυσαν καθολικοί ιερωμένοι τη δεκαετία του 1960 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Μπογοτά, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διαθέτει περίπου 2.000 μαχητές. Τον Ιανουάριο του 2019, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην σχολή της αστυνομίας στην Μπογοτά (22 νεκροί). Η ενέργεια εκείνη είχε ουσιαστικά διαγράψει την πιθανότητα συνομιλιών με την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Ο νυν πρόεδρος, που ανήκει στο δεξιό κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου (CD), αρνήθηκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήγαγε ο ELN με την κυβέρνηση του προκατόχου του νομπελίστα ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος, απαιτώντας μεταξύ άλλων η οργάνωση να σταματήσει τις «εγκληματικές δραστηριότητές του», ιδίως τις απαγωγές, τη στρατολόγηση ανηλίκων και τις δολιοφθορές σε υποδομές όπως οι αγωγοί πετρελαίου στη χώρα των Άνδεων. Έθεσε επίσης ως προαπαιτούμενα ο ELN να απελευθερώσει όλους τους ομήρους του και να αρχίσει διαδικασία αφοπλισμού του. Η οργάνωση απέρριψε τους όρους του.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κινήματος, ο Πάμπλο Μπελτράν, δήλωσε τον Μάιο ότι η οργάνωση είναι ανοικτή στην ιδέα να κηρυχθεί τρίμηνη κατάπαυση του πυρός, που συζητείται στα Ηνωμένα Έθνη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στα τέλη Απριλίου, ο ELN έκανε γνωστό πως θα ξανάρχιζε τη δράση του την 1η Μαΐου, έναν μήνα αφότου κήρυξε μονομερώς εκεχειρία, χειρονομία κατ’ αυτόν ανθρωπιστικής φύσης, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της πανδημίας. Είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Ντούκε Ντούκε πως «ούτε ανταπέδωσε τη χειρονομία» της κήρυξης εκεχειρίας την 30ή Μαρτίου, «ούτε άκουσε τις εκκλήσεις να αναζητηθεί νέος δρόμος προς την ειρήνη», δεν έδειξε «βούληση» για «την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αβάνα», την πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διεξάγονταν το 2018.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα