back to top
21.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

21.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο κορονοϊός πλήττει και τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ

Διαβάστε επίσης

Οι περισσότεροι νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι αποτελούσαν πόλο έλξης για τους λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης, και οι οποίοι, παρά την ισχύουσα απαγορευτική νομοθεσία της χώρας μας, έδειχναν ανοχή, φέτος επικαλούμενοι τον κορονοϊό, έχουν προβεί σε ανακοινώσεις για αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης της ελεύθερου κάμπινγκ. 

Δημοφιλείς προορισμοί για free camping όπως, η Ανάφη, η Σαμοθράκη, Νάξος, Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, το Αγκίστρι, ενημερώνουν τους ταξιδιώτες ότι θα εφαρμοστεί αυστηρά και με κάθε τρόπο η νομοθεσία, που απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ.

 ελεύθερο κάμπινγκ

Μικρές τοπικές επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματίες εστίασης, έμποροι, καταστηματάρχες τροφίμων κ.α., των εν λόγω νησιών, που στηρίζονταν όλα αυτά τα χρόνια από τους κατασκηνωτές, εκφράζουν την ανησυχία τους, υποστηρίζοντας, ότι η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Πολλοί επίσης θεωρούν ότι ο κορονοϊός είναι πρόσχημα για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων, ιδίως φέτος, που η προσέλευση των τουριστών θα είναι μικρή.

 ελεύθερο κάμπινγκ

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την υγεία των κατοίκων των νησιών μας», λέει στον Αθήνα 9.84, ο Δημήτρης Πράσινος αντιδήμαρχος στη Δονούσα, η οποία ανήκει στον δήμο Νάξου. «Υπάρχει αυστηρή απαγόρευση και αυστηρές συστάσεις προς τους κατασκηνωτές. Θα γίνονται  έλεγχοι από το λιμενικό, τις υγειονομικές υπηρεσίες κλπ.  Το κάμπινγκ ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις κάτι που ήδη απαγορεύεται. Η ανοχή, που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, φέτος, τελειώνει. Τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν στη Δονούσα δύο παιδιά για ελεύθερο κάμπινγκ. Τους ενημερώσαμε, έμειναν αναγκαστικά μία μέρα και την επόμενη έφυγαν. Αυστηρό μήνυμα έστειλε και ο δήμαρχος Νάξου ο κ. Λιανός τονίζοντας ότι το ελεύθερο κάμπινγκ δεν θα υφίσταται σε κανένα από τα πέντε νησιά του δήμου. Θα πηγαίνει το λιμενικό, η αστυνομία, θα ξεκινήσουμε και αυτόφωρα αν χρειαστεί. Για λόγους δημόσιας υγείας. Θα ακολουθήσουμε τη νομοθεσία με αυστηρότητα».

Κάποιοι επιμένουν «Free Camper friendly»

«Το ελεύθερο κάμπινγκ ξέρουμε όλοι ότι απαγορεύεται από τον νόμο ωστόσο η Τήλος ήταν πάντα φιλική και το ίδιο ισχύει και φέτος. Δεν έχει αλλάξει κάτι λόγω κορονοϊού. Αν φοβόμαστε τον ιο, δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε το νησί στους επισκέπτες» αναφέρει, στον Αθήνα 9.84, η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά Αλιφέρη. «Πιστεύω πως οι κατασκηνωτές θα τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας, που όλοι τα γνωρίζουν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.»

 ελεύθερο κάμπινγκ

Επίσης στην Γαύδο, η οποία στηρίζεται στον κατασκηνωτικό τουρισμό και δεν διαθέτει αρκετά καταλύματα, δεν έχει μέχρι στιγμής αποφασιστεί κάποια αλλαγή λόγω πανδημίας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα