back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην υποβάθμιση του ΟΠΑΝΔΑ

Διαβάστε επίσης

Κατά της νέας προγραμματικής σύμβασης -ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ- για την Ενοποίηση, τον Εμπλουτισμό και την Ανάδειξη του Πολιτιστικού Ιστού της Αθήνας τάχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Όπως καταγγέλλει η δημοτική παράταξη η συγκεκριμένη σύμβαση υποβαθμίζει τον ρόλο του ΟΠΑΝΔΑ μέσω της ανάθεσης έργων σε ιδιώτες, εμπορευματοποιεί τον πολιτισμό και δεν προτάσσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έθεσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός ο οποίος ζήτησε, επίσης, να ενταχθεί στην Ημερήσια Διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στο ΔΣ της Τεχνόπολης

« Με αυτή την προγραμματική σύμβαση ύψους 15 εκατ. Ευρώ, μέσα στην περίοδο 2020-2023, η Τεχνόπολη θα εισπράξει από 4,5 μέχρι 10 εκατομμύρια (+ ΦΠΑ). Ο ΟΠΑΝΔΑ και η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ θα εισπράξουν συνολικά περίπου αλλά 5 εκατομμύρια (+ ΦΠΑ) για μελέτες και τεχνικά έργα. Αυτή η προγραμματική σύμβαση υποβαθμίζει το ρόλο του ΟΠΑΝΔΑ, του βασικού φορέα πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου, και σηματοδοτεί την επιχειρηματική λογική που έχει η δημοτική Αρχή για τον πολιτισμό.

Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων, αφού αποκτά καθαρά τεχνικό ρόλο και ουδέποτε προβλέφθηκε η συμμετοχή του σε δράσεις όπως το πρόγραμμα “το παιδί η πόλη και τα μνημεία” που με βάση τον ΟΕΥ του Δήμου αποτελεί αρμοδιότητα του.

Στα έργα που θα υλοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται και τεχνικά έργα που αποτελούν χρονιές διεκδικήσεις των κατοίκων, όπως η λειτουργία του Μουσείου Λ. Γεωργαντή στο Μέτς και του κινηματογράφου Α-Β στα Πατήσια, με τα οποία συμφωνούμε αν η λειτουργία τους έχει κοινωνικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα.

Όμως, οι δραστηριότητες της Τεχνόπολης με εξαίρεση κάποιες δραστηριότητες του Μουσείου, το πρόγραμμα “το παιδί η πόλη και τα μνημεία” και ίσως κάποιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, θα παραμείνουν ανταποδοτικές και απρόσιτες στο ευρύ κοινό. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ για το οποίο η νέα τιμολογιακή πολιτική που παρουσιάστηκε το Μάρτιο, αλλά δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, δεν προτάσσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου.

Δε προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου των πολιτιστικών κέντρων του Δήμου στις γειτονιές (κέντρα δημιουργικής μάθησης ΟΠΑΝΔΑ), η ανάπτυξη εξωσχολικών και μετασχολικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών σχημάτων, η συνεργασία με εξωραϊστικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Αντίθετα όλες οι δομές πολιτισμού του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των θεάτρων (παλαιών και νέων), θα συνεχίσουν να νοικιάζονται σε ιδιώτες, με τσουχτερό εισιτήριο για τη λαϊκή οικογένεια, με σκοπό να αυξηθούν τα ίδια έσοδα του ΟΠΑΝΔΑ και της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ.

Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταψηφίζει τη σύναψη της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης ».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα