back to top
34.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

34.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Σε νέο περιβάλλον ξεκινά σήμερα η κατασκηνωτική περίοδος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά από σήμερα η κατασκηνωτική περίοδος για παιδιά ηλικίας 6–16 ετών μέσα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με κανόνες ασφαλείας και καθορισμένο αριθμό παιδιών λόγω κορονοϊού.

Η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος 1-15 Ιουλίου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, δεδομένου ότι την τελευταία στιγμή ο ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία έκαναν τις εγγραφές, ενώ τελευταία ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Στις άλλες κατασκηνωτικές περιόδους, που ολοκληρώνονται στα τέλη Αυγούστου, παρουσιάζεται μεγάλη ζήτηση, με τον διαγωνισμό για την επιλογή των παιδιών που θα βρεθούν σε κατασκηνώσεις να βρίσκεται ακόμη εξέλιξη.

Στο 60% η πληρότητα – «οροφή»

Το πρώτο και κύριο που αλλάζει φέτος στις θερινές παιδικές κατασκηνώσεις αφορά την πληρότητα με την «οροφή» να αγγίζει μόλις το 60% για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους των εγκαταστάσεων, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες επιστημόνων και ειδικών. Στις κατασκηνωτικές περιόδους από 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου καταγράφεται ήδη πληρότητα 60%, δηλαδή η μέγιστη πληρότητα σύμφωνα με τα όρια που έχουν θέσει οι ειδικοί. Τα κατασκηνωτικά προγράμματα είναι δυο· Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο αφορά παιδιά οικογενειών άνεργων και χαμηλόμισθων.

Το συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα που αφορά 70.000 παιδιά έχει κλείσει από τος 24 Απριλίου. Τώρα «τρέχει» το πρόγραμμα του ΕΦΚΑ που περιλαμβάνει τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στον ενιαίο φορέα και είναι εν εξελίξει ο διαγωνισμός και οι εγγραφές των παιδιών. «Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που στις κατασκηνωτικεπς περιόδους μέχρι τέλη Αυγούστου θα φτάσουμε πάλι σε πληρότητα στην επιβαλλόμενη «οροφή» του 60%”, δήλωσε στον 9.84 ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης λειτουργών παιδικών κατασκηνώσεων Παναγιώτης Μπαρδάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η κατασκηνωτική περίοδος από
1η Σεπτεμβρίου μέχρι 10 του μηνα που αφορά παιδιά ΑμεΑ ενω και σε αυτό το πρόγραμμα εκδηλώνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ήδη, τα στελέχη μας – προσέθεσε- έχουν μπει από χθες μέσα στις κατασκηνώσεις και έχουν κάνει σεμινάρια το πως ακριβώς θα μπορέσουμε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα το ότι πλένουμε πολλές φορές τα χέρια μας κατά την διάρκεια
μέρας, βάζουμε αντισηπτικό υγρό μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα ( φαγητό, παιχνίδι κ.α.).

70.000 παιδία φέτος
Οι κατασκηνώσεις θα φιλοξενήσουν φέτος 70.000 παιδιά, με μέγιστο αριθμό που ήταν πέρυσι οι 120.000. Το μέγεθος της κατασκήνωσης και η άδεια λειτουργίας αποτελούν τους δυο βασικούς παράγοντες για τον αριθμό που θα προσδιορίζει το 60% της « οροφής» σε πληρότητα για κάθε κατασκήνωση. Υπάρχουν κατασκηνώσεις των 200 παιδιών και αντίστοιχα των 1500 παιδιών.

Μα σημειωθεί ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Η κατασκηνωτική ζωή είναι ομαδική, αλλά φέτος οι ομάδες θα είναι «κλειστές».
χιλιάδες τα παιδιά, τα οποία μετά τον εγκλεισμό των περασμένων μηνών νιώθουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για κατασκήνωση και οι γονείς, από την πλευρά τους -αβέβαιοι για το κατά πόσο θα κάνουν φέτος διακοπές- ανυπομονούν να τα στείλουν.

Με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα για κρούσμα Covid 19 κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, «ειδοποιείται ο γονέας-κηδεμόνας- συγγενής για να παραλάβει τον κατασκηνωτή. Ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο κατασκηνωτής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο κατασκηνωτής παραμένει σε απομόνωση με κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο».

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα