back to top
32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σε 15 ημέρες η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για την Αγ. Σοφία

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί ή όχι σε τέμενος. Η απόφαση θα είναι γραπτή και σύμφωνα με τη Daily Sabah θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

 

Ωστόσο  το Ανώτατο Δικστήριο, στην απόφασή του, σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα και ότι η απόφασή του είναι εισηγητική και όχι εκτελεστική.

Συνεπώς η τελική απόφαση είναι του  Τούρκου Προέδρου, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» έως τις επόμενες εκλογές.

Εχτές έιχαμε παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για το θέμα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο και να μην την μετατρέψει σε τέμενος -κάτι που εξόργισε την Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) Νουμάν Κουρτουλμούς να εξαπολύει «βολές» μέσω Twitter:

«Η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεξαρτησία της Τουρκίας, ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία. Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν την κυβέρνηση της Τουρκίας «να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα