13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Ανήσυχη ηρεμία μετά τις ταραχές, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων στους 176 νεκρούς

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 176 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις και τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας στην Αιθιοπία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας χθες Κυριακή, καθώς η πρωτεύουσα και άλλες εστίες έντασης συνέχιζαν να φρουρούνται αυστηρά από τις ένοπλες δυνάμεις και η διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο βρισκόταν στην έκτη της ημέρα.

Ογκώδεις διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Αντίς Αμπέμπα και εξαπλώθηκαν στην περιφέρεια Ορόμια, που την περιβάλλει, την περασμένη Δευτέρα, μετά τον φόνο του δημοφιλούς, στρατευμένου μουσικού Χακαλού Χουντίσα, που ανήκε στη φυλή Ορόμο, από αγνώστους. Ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ χαρακτήρισε τη δολοφονία του «σατανική» πράξη.

Ο Χακαλού τραγουδούσε στη γλώσσα των Ορόμο, της πολυπληθέστερης φυλής της Αιθιοπίας. Ο φόνος του αναζωπύρωσε την βαθιά αγανάκτηση που οφείλεται στην κυβερνητική καταστολή για δεκαετίες και αυτόν που οι Ορόμο περιγράφουν ως ιστορικό αποκλεισμό τους από την πολιτική εξουσία.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά ανακοινώσει πως περίπου 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές, που διήρκεσαν δύο ημέρες.

Τα επεισόδια αυτά είναι τα πιο πολυαίμακτα αφότου ο Άμπι Άχμεντ, ο οποίος ανήκει στη φυλή Ορόμο, ανέλαβε την εξουσία το 2018, υποσχόμενος να εφαρμόσει ευρείες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή δήλωσε χθες Κυριακή ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι διπλάσιος αυτού που είχε ανακοινωθεί αρχικά, καθώς 145 πολίτες και 11 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Τζιμπρίλ Μοχάμεντ, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην Ορόμια, προειδοποίησε πως ο απολογισμός ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο βαρύς, διότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες — τουλάχιστον 167 — που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Άλλοι 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στην Αντίς Αμπέμπα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Ο στρατός, που κινητοποιήθηκε από τις αρχές για να καταστείλει τις ταραχές την Τετάρτη, βρισκόταν στους δρόμους πόλεων στην Ορόμια, δήλωσαν δύο κάτοικοι στην πόλη Αντάμα και ένας στη Σασεμενέ.

Οι αρχές έκοψαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις και δεν την έχουν αποκαταστήσει ακόμη, σύμφωνα με κατοίκους.

Η κατάσταση στην Ορόμια «είναι πλέον σχετικά ήρεμη, δεν καταγράφονται βίαια επεισόδια ή διαδηλώσεις αυτή τη στιγμή. Οι επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά», διαβεβαίωσε ο Τζιμπρίλ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση να προσαγάγει τους δολοφόνους του Χακαλού Χουντίσα στη δικαιοσύνη.

Τα βίαια επεισόδια της περασμένης εβδομάδας έριξαν φως στις αυξανόμενες εθνοτικές εντάσεις στην Αιθιοπία και υπογράμμισαν πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατική μετάβαση που αποπειράται ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα