back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Στ. Πέτσας: “Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμη” χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι ” θα δείξει αν το βήμα της Ευρώπης προς περαιτέρω ολοκλήρωση και εμβάθυνση θα ολοκληρωθεί ή, αντίθετα, θα μείνει μετέωρο”.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο πρωθυπουργός όλο αυτό το τετραήμερο συμμετείχε ενεργά, όχι μόνο στην Ολομέλεια, αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου, από τις χώρες του Νότου, μέχρι το γκρούπ των λεγόμενων «φειδωλών χωρών» και αναδείχθηκε έτσι, άλλη μια φορά, πόσο πολύτιμη είναι για τη χώρα η ανάκτηση της αξιοπιστίας της”.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το γεγονός αυτό “αξιοποιείται από τον πρωθυπουργό για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη και ιστορικής σημασίας διαπραγμάτευση”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η χώρα μας θα αποδεχθεί την συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ που ουσιαστικά αποδέχεται την εισήγηση της Ολλανδίας για βέτο των κρατών- μελών στην εκταμίευση των χρημάτων και γενικότερα όρους που παραπέμπουν σε μνημονιακές διαδικασίες σύνδεσης των εκταμιεύσεων με υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ο κ. Πέτσας τόνισε πως ότι ο ίδιος δεν θα το “βάφτιζε ως μία προσπάθεια εισόδου μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά ως μία πολύ περίπλοκη διαδικασία διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης που θα φέρει πολύ μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των δράσεων που θα προβλέπονται από τα κράτη μέλη”.

Εξέφρασε την πίστη ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο θέμα της διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης και χαρακτήρισε το σχήμα που προτείνεται “πολύ δυσλειτουργικό”.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής και υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη της.

“Είπαμε, ταυτόχρονα, τόσο προς την Άγκυρα, όσο και προς τους εταίρους και τους συμμάχους μας, ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, σε ξηρά και θάλασσα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα