back to top
30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Σήμερα η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί – Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια

Διαβάστε επίσης

Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα, μετά από 86 χρόνια, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, την ίδια ώρα που ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωνε στην Κωνσταντινούπολη τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχουν ολοκληρωθεί.  Χθες, Πέμπτη, έγινε και δοκιμή για την ακουστική της Αγίας Σοφίας ενώ στους εξωτερικούς χώρους, όπου επίσης θα παραβρεθούν πιστοί για να προσευχηθούν, οι Αρχές κόλλησαν ειδικά αυτοκόλλητα στις πλάκες, ώστε να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση.

Πλάνα που μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα το πρωί της Παρασκευής δείχνουν πλήθος κόσμου να συρρέει έξω από την Αγία Σοφία.

Από την πλευρά του, ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Επίσης, ο Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι 101 ασθενοφόρα θα βρίσκονται στο σημείο μαζί με ένα ελικόπτερο-ασθενοφόρο.   Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι χώροι για τους πιστούς  ξεκίνησαν να ανοίγουν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στη μουσουλμανική προσευχή που θα γίνει στις 13:00 . Με μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφίας» εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει από τη νύχτα έξω από το εμβληματικό μνημείο του Χριστιανισμού

Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου, ενώ ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Πένθιμες καμπάνες σε Ελλάδα και Κύπρο 

Με καμπάνες να ηχούν πένθιμα στους Ιερούς Ναούς της χώρας και σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, οι πιστοί σε Ελλάδα και Κύπρο απαντούν στην πρώτη, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στο εμβληματικό μνημείο του οικουμενικού χριστιανισμού, την Αγιά Σοφιά που μετατρέπεται ξανά σε τζαμί.
Στην Αθήνα, στην Ιερά Μητρόπολη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στις 20:00, της Παρασκευής «ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος καλεί τους πιστούς σε «πανστρατιά προσευχής».  Οι σημαίες των ιερών Ναών θα τοποθετηθούν μεσίστια, ενώ στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα από το μεσημέρι.

Πένθιμα ηχούν και οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της Κρήτης από το μεσημέρι της Παρασκευής, σε ένδειξη θλίψης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, όπως αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ίδια εικόνα και στην Κύπρο, καθώς για πέντε λεπτά, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα σε όλους τους Ναούς της Αρχιεπισκοπής

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, αυτό θα γίνει «εν όψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης, και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους Τούρκους».

Δυσαρέσκεια Τραμπ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από λίγες ώρες στον Λευκό Οίκο.

Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα