back to top
32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια – Σήμερα το χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις

Διαβάστε επίσης

Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν τα αίτια και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες για τον θάνατο των οκτώ ανθρώπων στη φονική πλημμύρα στην Εύβοια διέταξε τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου.

Επίσης θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες της Πυροσβεστικής για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινομένου και από την άλλη, θα εξεταστεί το ζήτημα των τυχόν αυθαίρετων δομήσεων και των παράνομων επιχωματώσεων στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Οκτώ νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές

Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Θάλειας» βύθισε στο πένθος την Εύβοια αφήνοντας πίσω της 8 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και περιουσίες. Σήμερα, θα ανακοινωθεί με λεπτομέρειες το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων από κυβερνητικό κλιμάκιο που πραγματοποιεί αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

Απαντήσεις για τα αίτια της καταστροφής έδωσε μιλώντας στο σταθμό της πόλης, ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής και διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμης Λέκκας. «2.000 κατασκευές πάνω στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα που ήταν αυθαίρετες έχουν νομιμοποιηθεί. Πλημμύρισαν και πάντα θα πλημμυρίζουν», τόνισε μεταξύ άλλων και έθεσε ως μόνη λύση να ληφθούν αποφάσεις γι΄ αυτά τα κτίσματα.

«Ταχύτατες οι εκταμιεύσεις»

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της θεομηνίας που έπληξε την Εύβοια το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή εξέφρασε κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από την Εύβοια ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό.

«Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εύβοια, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.

Στήριξη θα παρασχεθεί, επίσης, σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Στήριξη στην Πολιτική Προστασία

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη στήριξή του στους διασώστες, τους πυροσβέστες και στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί την αμφισβήτηση της συνεισφοράς τους, ειδικά σε μία εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σειρά προκλήσεων.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο υφυπουργός, ο κ. Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει», δήλωσε.

«Η καλόπιστη κριτική για την κυβέρνησή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με ένα απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα