back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Χ. Μάας: Ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης-Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας με αλληλεγγύη

Διαβάστε επίσης

Μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή έχει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει αν υπάρχει περιθώριο εκτόνωσης της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μέσω διαλόγου.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ Μάας επεσήμανε ακριβώς αυτή την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση χωρίς στρατιωτική βία και στο πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παράλληλα ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι “η παραμικρή μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή”.

Ο κ Μάας που αναμένεται σε λίγη ώρα στην Άγκυρα είπε πάντως ότι στην Αθήνα έφτασε με ένα συγκεκριμένο μήνυμα ότι “η Γερμανία και ολόκληρη η ΕΕ στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αλληλεγγύη” σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει την ενόχληση της Αθήνας για την έως τώρα στάση του Βερολίνου που αρνείται την πιθανότητα κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Ο κ Μάας τόνισε ωστόσο ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την διαδικασία διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα και την ΕΕ ότι “η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ”. Και σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης.

Ο κ Νίκος Δένδιας παράλληλα ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπογράμμισε ότι “πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών”, ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας τέλος τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις» ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μάας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “τόνισε ότι μόνο σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ -χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών- με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη”.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο κ Μάας επισκέπτεται την Αθήνα, ενδεικτική της ανησυχίας της Γερμανίας και της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, την οποία και εξέφρασε ανοιχτά και σήμερα στις δηλώσεις του. Το εάν υπάρχουν όντως οι προϋποθέσεις ενός διαλόγου θα διαφανούν στις συνομιλίες που θα έχει το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό του, στην Άγκυρα.

Ο κ Μάας αυτή τη φορά πιέζεται από χρόνο, καθώς στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στο Βερολίνο θα πρέπει να να καταθέσει κάτι απτό, αφού βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι οι κυρώσεις, που θα πρέπει να έχει προετοιμάσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας κατ’ απαίτηση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη, Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα