back to top
30 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Μόρια: Μεγάλες οι καταστροφές στο ΚΥΤ – Προτεραιότητα η στέγαση ευάλωτων και η υγειονομική ασφάλεια – Στη Λέσβο ο Μαργ. Σχοινάς

Διαβάστε επίσης

Υπό έλεγχο τέθηκε η  καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας καθώς αργά τη νύχτα η Πυροσβεστική έσβησε και τις νέες εστίες φωτιάς που άναψαν για δεύτερη ημέρα .

Η φωτιά ξέσπασε μετά από νέα επεισόδια μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας το απόγευμα της Τετάρτης, όπου υπήρξαν δύο ενεργά μέτωπα. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αργά τη νύχτα, με την πυροσβεστική ωστόσο να παραμένει στο σημείο. Εκεί παραμένουν και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς και χθες, για δεύτερη ημέρα, υπήρξαν επεισόδια με περίπου 1.000 μετανάστες, οι οποίοι πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, ανάβοντας νέες φωτιές.

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας,  σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “Βοστάνειο” προκειμένου να στηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτελεσματικότερη υγειονομική αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στο νησί.

Παράλληλα ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορονοϊού σε κατοίκους του νησιού.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καθώς και ο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισαν ότι 3.500 αιτούντες άσυλο έχουν μείνει χωρίς στέγη. Για την φιλοξενία 2.000 εξ αυτών επιστρατεύθηκαν ένα επιβατηγό πλοίο και δύο αρματαγωγά, ενώ για τους υπόλοιπους υπήρξε πρόβλεψη για να μείνουν σε σκηνές.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανέλαβε τη στέγαση και μετακίνηση στην ενδοχώρα των 408 ασυνόδευτων παιδιών που διέμεναν στο ΚΥΤ, τα οποία άλλωστε αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης μαζί με τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Η μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε με τρεις πτήσεις τσάρτερ. Χθες το βράδυ αναχώρησαν τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά. Τα παιδιά θα μείνουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σήμερα μεταβαίνει στη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε χθες ότι επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη εκφράζοντάς του την ετοιμότητας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Ο κ. Μηταράκης μάλιστα τόνισε στη συνέντευξη τύπου πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».

Την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα εξέφρασαν ήδη η Γαλλία και η Γερμανία. Το Βερολίνο  ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άμεση και χωρίς διαδικασίες βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για ευρωπαϊκή λύση.  Χιλιάδες. άνθρωποι  διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γερμανία  για την Μόρια ασκώντας κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που αρνείται την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στη Γερμανία.

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Από την φωτιά κάηκαν κι άλλες σκηνές (βρίσκονταν δεκάδες στο σημείο), με όσους μετανάστες παρέμεναν στο σημείο, να τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες χθες το απόγευμα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί, έκαναν αρκετά δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς και υπό τον φόβο αναζωπύρωσης, παραμένουν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί έχει τεθεί με απόφαση Χαρδαλιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ κυβερνητικό κλιμάκιο από τους κ.κ. Μηταράκη, Θεοδωρικάκο και Αρκουμανέα που το επισκέφθηκαν επιχειρούν να βρουν λύση για τους άστεγους πρόσφυγες αλλά και την διασφάλιση της τάξης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μηταράκης «η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει». Διεμήνυσε ότι φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών δεν θα γίνουν ανεκτά ενώ ενημέρωσε ότι οι άστεγοι θα φιλοξενηθούν σε πλοία και σκηνές.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα