back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Τα μέτρα του υπ. Παιδείας για τις καταλήψεις σχολείων – Τι θα ισχύσει για απουσίες και εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Αντιδρά η αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (4264/Β’/30.09.2020) η υπουργική απόφαση, με βάση την οποία καθίσταται υποχρεωτική η σύγχρονη εξ αποστάσεων εκπαίδευση σε περιπτώσεις έκτακτων ή απρόβλεπτων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων και των καταλήψεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της αρμόδιας υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. 

Οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι οι απουσίες από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, θα προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και θα λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση 

“Δίκαια τα αιτήματα των μαθητών – Το μέλλον θα νικήσει” δηλωσε σημερα on camera ο  εκπρόσωπος  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου για τις κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλη τη χώρα

“Χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να διεκδικούν το αυτονόητο. Σχολεία με ασφάλεια. Με τάξεις με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, περισσότερους εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία σηεμιώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει “Η κ. Κεραμέως αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους, επιλέγει την καταστολή και τα δακρυγόνα”

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στο κεντρικό δελτίο με την Κατερίνα Παπαβασιλείου: “η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως να πάρει μέτρα για τα σχολεία και να προβλέψει τις απαραίτητες λύσεις. Πρέπει να τις δώσουν σήμερα κιόλας. Δεν μπορεί φυσικά να καταλάβει κανείς πως δεν μπορεί να βρεθούν 6-7 παιδιά στις πλατείες αλλά μπορούν να βρεθούν 26 παιδιά στην ίδια τάξη. Μπορούν αν θέλουν να αντιγράψουν καλές πρακτικές από άλλες χώρες όπως η Ιταλία. Από τις  μελέτες που έχουμε στο ΚΙΝΑΛ μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στα σχολεία χωρίς να χρειαστούν χιλιάδες προσλήψεις όπως αναφέρουν.

Νικη Κεραμέως: Οσοι συμμετέχουν στην κατάληψη δεν μπορούν να συμμετασχουν στην τηλεκπαίδευση

“Οι μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη δεν μπορούν να συμμετασχουν στην τηλεκπαίδευση”  είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα η υπουργός Παιδείας Νική Κεραμέως και επανέλαβε ότι: “Κατανοώ τους προβληματισμούς αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να γίνεται με ανοιχτά σχολεία”. 

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας το πρωί στο MEGA και αναφερόμενη στις καταλήψεις τόνισε ότι δε νοείται μια μειοψηφία να κλείνει τα σχολεία και να σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία. “Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία” είπε και προσέθεσε: “Από σήμερα Πέμπτη, υποχρεωτική είναι η εξ’ αποστάσεως σύγχρονη τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των οποίων τα σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών”.

Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες, η υπουργός διευκρίνισε πως όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων. Ο διευθυντής, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα, στο οποία γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες. Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση, ωστόσο η ίδια είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους μαθητές, ενώ δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Για την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση

Στο θέμα των καταλήψεων σε σχολεία αναφέρθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ενω σε διευκρινιστική απάντηση σχετικά με την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι η κυβέρνηση:
– Έχει αναβαθμίσει τα ψηφιακά συστήματα του Υπ. Παιδείας για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης.
– Έχει εξασφαλίσει δωρεάν χρήση πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση η οποία έχει ήδη συνδεθεί από την αρχή του σχολικού έτους με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
– Έχει εξασφαλίσει δωρεάν δεδομένα (data) για τη χρήση πλατφορμών που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ για την τηλεκπαίδευση.
– Εχει ενισχύσει τα σχολεία με πάνω από 20.000 φορητές συσκευές οι οποίες διατίθενται ήδη, με απόφαση του Διευθυντή, σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αναμένονται άλλες περίπου 50.000 συσκευές μέσω ΕΣΠΑ.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί κανείς στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ακόμη και τηλεφωνικά, με απλή τηλεφωνική κλήση με αστική χρέωση.
Όσον αφορά στις καταλήψεις η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε αυτά που δήλωσε η υπουργός Παιδείας και χαρακτήρισε “fake news” κάποιες αιτιάσεις που ακούγονται, διευκρινίζοντας ότι:

1ον: Στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα.

2ον: Φέτος έχουμε την καλύτερη στελέχωση των σχολείων μας σε σχέση με όλες τις τελευταίες χρονιές, και αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του κορονοϊού. Έχουν προσληφθεί, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 32.291 αναπληρωτές  ενώ το 2019 στο ίδιο διάστημα είχαν προσληφθεί 24.505 και το 2018  μόνο 19.524. Δεν έχουμε λοιπόν λιγότερους, αλλά περισσότερους κατά 8 χιλιάδες. Έγιναν επίσης 4.485  μόνιμοι διορισμoί εκπαιδευτικών. Ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και Τρίτη φάση προσλήψεων.

Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία 

Ξεκίνησε σήμερα η τηλεκπαίδευση στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας που εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη ενω σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο αριθμός των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας που είναι υπό κατάληψη μειώθηκε σημαντικά συγκριτικά με την Τετάρτη. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα υπό κατάληψη σχολεία είναι λιγότερα από 40, δηλαδή τα μισά σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

«Ήδη σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Χαλκιδική ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση και αύριο υποχρεωτικά κάθε σχολείο, όπου υπάρχει παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού έργου, θα παρέχει σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, προσθέτοντας ότι στην Πέλλα και το Κιλκίς δεν υπάρχουν σχολεία υπό κατάληψη.

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα