back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός: Ξεπερνούν τα 34,77 εκατ. τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 34,77 εκατ. κρούσματα κορονοϊού έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο και 1.029.669 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της Covid-19, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό έχουν αναφερθεί σε πάνω από 210 χώρες και περιοχές αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα στον κόσμο, καθώς μετρούν 208.788 νεκρούς και 7.359.089 περιστατικά, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου.

Νησιά του Σολομώντα: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό

Τα Νησιά του Σολομώντα παραδέχθηκαν χθες Σάββατο την ήττα τους στη μάχη με στόχο να μείνουν εκτός εμβέλειας της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεν απομένουν πλέον παρά μόνο εννέα μικρές απομονωμένες χώρες και περιοχές χωρίς κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης στην υφήλιο.

Ο πρωθυπουργός Μανάσε Σογκαβάρε ενημέρωσε το έθνος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, πως ένας φοιτητής, αφού έφθασε προ ημερών στη χώρα από τις Φιλιππίνες, με ειδική πτήση επαναπατρισμού που μετέφερε 96 επιβάτες, διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

«Μετά λύπης μου ανακοινώνω ότι χάσαμε το καθεστώς της χώρας που είναι απαλλαγμένη από την COVID-19, παρά τη συλλογική προσπάθειά μας για να εμποδίσουμε την πανδημία να φθάσει στη χώρα μας», τόνισε ο Σογκαβάρε χθες.

Παρότρυνε τους 600.000 κατοίκους του αρχιπελάγους να παραμείνουν ψύχραιμοι, τόνισε πως έχει αρχίσει διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του νεαρού και λαμβάνονται επίσης άλλα μέτρα για να προληφθεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι ανάγκη να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.

Ο φοιτητής, ο οποίος εξετάστηκε τρεις φορές και έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις στις Φιλιππίνες προτού επιβιβαστεί στην πτήση, διαγνώστηκε θετικός σε τεστ ρουτίνας κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα Χονιάρα κι έχει τεθεί σε απομόνωση.

Άλλοι 18 φοιτητές, που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί, βρίσκονται σε καραντίνα στη Μανίλα.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων των Νησιών του Σολομώντα τον Μάρτιο, πάνω από 400 φοιτητές βρέθηκαν αποκλεισμένοι στις Φιλιππίνες, χώρα που πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.

Υπό την πίεση των γονιών τους, οι αρχές οργάνωσαν τον επαναπατρισμό τους με τρεις πτήσεις, η πρώτη εκ των οποίων έφθασε στη χώρα την Τρίτη.

Παρά το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, ο Σογκαβάρε διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιχείρηση επαναπατρισμού των φοιτητών που απομένουν.

Μόνο λίγες απομακρυσμένες νησιωτικές χώρες και περιοχές του κόσμου συνεχίζουν να μην έχουν επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό: τα νησιά Κιριμπάτι, τα νησιά Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Ναούρου, το Παλάου, τα νησιά Σαμόα, τα νησιά Τόνγκα, το Τουβαλού και τα Βανουάτου.

Βραζιλία: 599 θάνατοι – Πάνω από 26.000 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 599 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 26.310 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει στους 145.987 νεκρούς επί συνόλου 4.906.833 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Ινδία: Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 6,5 εκατ.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 6,5 εκατ., φθάνοντας τα 6.549.373, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 75.829 νέα περιστατικά κορονοϊού.

Ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία έφθασε τους 101.782, καθώς 940 θάνατοι καταγράφηκαν από χθες το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Μεξικό: 388 θάνατοι – 4.863 κρούσματα

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό αυξήθηκε χθες Σάββατο στους 78.880 νεκρούς, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έφθασε τους 757.953, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

Οι μεξικανικές αρχές κατέγραψαν άλλους 388 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και εντόπισαν 4.863 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όμως οι αριθμοί πιστεύεται πως στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο υψηλοί, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τυνησία: Οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται και το ωράριο στο δημόσιο μειώνεται, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 20.000

Οι αρχές της Τυνησίας αποφάσισαν να απαγορευθούν όλες τις συγκεντρώσεις πολιτών ανεξαιρέτως και να μειωθεί το ωράριο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την επιταχυνόμενη εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Χισέμ αλ Μασίσι.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς εκφράζονται πλέον ολοένα πιο έντονα φόβοι ότι τα νοσοκομεία στη χώρα της βόρειας Αφρικής οδεύουν σε κορεσμό και σύντομα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την πανδημία, καθώς η διαθεσιμότητα κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώνεται ολοένα περισσότερο.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις 95 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία σε 220 ως τα τέλη του Νοεμβρίου και αναμένει το ίδιο διάστημα οι περίπου 100 κλίνες σε ιδιωτικές δομές υγείας να έχουν φθάσει τις 200.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι κατέγραψε 1.223 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 20.944. Εξ αυτών, 276 ασθενείς έχουν υποκύψει στην COVID-19 ως αυτό το στάδιο. Την 27η Ιουνίου, προτού ανοίξουν ξανά τα τυνησιακά σύνορα, οι μολύνσεις ήταν γύρω στις χίλιες.

Ο Μασίσι, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, τόνισε πως έδωσε εντολή στους κυβερνήτες να επιβάλουν lockdown σε τοπικό επίπεδο εάν κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο να επανεπιβληθεί περιορισμός σε εθνικό επίπεδο, καθώς η τυνησιακή οικονομία κατέρρευσε όταν επιβλήθηκε αυτό το μέτρο τον Μάρτιο.

Η οικονομία της Τυνησίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, συρρικνώθηκε κατά 21,6% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εξαιτίας της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Ινδονησία: Ο πρόεδρος της χώρας υπεραμύνεται των κυβερνητικών χειρισμών για την COVID-19

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για την αντιμετώπιση της COVID-19, ζητώντας να πάψουν οι «πολεμικές» και να μην δημιουργείται «αναταραχή», καθώς δέχεται επικρίσεις ότι θέτει την οικονομία πάνω από τη δημόσια υγεία.

Η μαγνητοσκοπημένη δήλωση του δόθηκε αργά χθες στη δημοσιότητα ενώ ο απολογισμός των κρουσμάτων COVID-19 στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αυξήθηκε σε 299.506. Ο αριθμός των νεκρών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει φθάσει τους 11.055, είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ασία.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην πανδημία από τον Μάρτιο προκαλούν επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, που κρίνουν ότι θέτουν την οικονομία πάνω από τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

«Μπορώ να πω ότι ο χειρισμός της COVID στην Ινδονησία δεν ήταν κακός, στην πραγματικότητα υπήρξε αρκετά καλός», ανέφερε ο πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του που μεταφορτώθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο YouTube, υποστηρίζοντας ότι οι συνολικοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα είναι μικρότεροι σε σχέση με χώρες με εξίσου μεγάλους πληθυσμούς.

Ο πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην επιβάλει lockdowns σε ολόκληρες επαρχίες ή πόλεις όπου συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα έπληττε τα μέσα βιοπορισμού των κατοίκων.

«Το να θέτουμε ως προτεραιότητα τα θέματα υγείας δεν σημαίνει ότι θυσιάζουμε την οικονομία, διότι το να θυσιάζουμε την οικονομία ισοδυναμεί με το να θυσιάζουμε τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος. «Το να ξεπεράσουμε την πανδημία είναι δύσκολο, απαιτεί συλλογική, σκληρή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε. «Το σημαντικότερο σε αυτή την κατάσταση είναι να μην επιδιδόμαστε σε πολεμική και δεν θα πρέπει να υπάρχει αναταραχή».

Η μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας, για πρώτη φορά μετά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1998. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο της κυβέρνησης, που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2020, είναι καλύτερο συγκριτικά με πολλές άλλες οικονομίες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ρωσία: Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 ξεπέρασε τα 10.000, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 10.499 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων περιστατικών Covid-19 από τις 15 Μαΐου.

Το ρωσικό κέντρο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 107 ακόμα θάνατοι, γεγονός που ανεβάζει τον επίσημο συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 21.358.

Γερμανία: Δύο θάνατοι – 2.279 κρούσματα μόλυνσης

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2.279 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 299.237 συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 2 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 9.529 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Ισραήλ: 49 θάνατοι – Πάνω από 5.500 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.523 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 264.443.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 49 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να αυξάνεται στους 1.682 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από 839 σε 840, επί συνόλου 1.568 ασθενών που βρίσκονται σε δομές υγείας, ενώ ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 71.509.

Ακόμη 6.129 ασθενείς διαγνώστηκε ότι αποθεραπεύτηκαν. Συνολικά έχουν αναρρώσει 191.251 άνθρωποι μέχρι σήμερα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας.

Βουλγαρία: Τρεις θάνατοι – 182 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 182 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός μειωμένος κατά πενήντα σε σχέση με την προηγουμένη, με τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων να ανέρχεται σε 21.518.

Το ίδιο διάστημα άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 841 νεκρούς.

Στα βουλγαρικά νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 912 ασθενείς, οι 54 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αφότου η πανδημία άρχισε να πλήττει τη βαλκανική χώρα, έχουν αναρρώσει 14.984 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τα νοσοκομεία της Βουλγαρίας είναι αντιμέτωπα με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 1.187 μολύνσεις στις τάξεις των γιατρών.

Πολωνία: Ξεπέρασαν τα 100.000 τα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Πολωνία ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 100.000, με τη χώρα των 38 εκατ. κατοίκων να καταγράφει 1.934 νέα περιστατικά COVID-19.

Η Πολωνία έχει καταγράψει συνολικά 100.074 κρούσματα κορονοϊού και 2.630 θανάτους.

Βρετανία:12.872 νέα κρούσματα

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν σήμερα εκτόξευση των κρουσμάτων της επιδημίας του κορονοϊού, με 12.872 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, έναντι 6.968 νέων κρουσμάτων χθες.

Η κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδόν διπλασιασμό του καθημερινού απολογισμού σε καθυστέρηση αναφοράς κρουσμάτων και διευκρινίζει ότι οι ημερήσιοι απολογισμοί των επόμενων ημερών θα περιλαμβάνουν επιπρόσθετα περιστατικά.

Στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι τεχνικό πρόβλημα καθυστέρησε την δημοσίευση ενός αριθμού νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην χώρα.

«Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει ορισμένα επιπρόσθετα περιστατικά της περιόδου από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανακοινώνονται», διευκρινίζεται.

Κίνα: 16 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, όλα «εισαγόμενα»

Η ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε 16 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο, από 10 την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», όρος που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό μετά την είσοδό τους στην κινεζική επικράτεια.

Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Δέκα ασθενείς, ισάριθμοι με την προηγουμένη, κρίθηκε πως ανέρρωσαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που θεωρείται πως αποθεραπεύτηκαν να φθάνει τους 80.621.

Συνεχίζουν ακόμη να νοσηλεύονται σε δομές υγείας 195 ασθενείς.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.450 μολύνσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα