back to top
19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η ώρα της ιστορικής ετυμηγορίας έφθασε – Αύριο η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Εφετείο

Διαβάστε επίσης

Η ώρα της ιστορικής ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας με την οποία θα σφραγιστεί, μετά από πεντέμισι χρόνια διαδικασία, ο πρώτος δικαστικός κύκλος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έφτασε.

Είναι από τις λίγες εκείνες φορές που ολόκληρη η κοινωνία περιμένει να ακούσει και να πληροφορηθεί με τόσο έντονο ενδιαφέρον, που ξεπερνά τα στενά όρια μίας ποινικής δίκης,  την απόφαση του Δικαστηρίου.  Γιατί η απόφαση αυτή  δεν αφορά μόνο στην απόδοση ποινικών ευθυνών για μια σειρά εγκληματικών πράξεων, αλλά συνδέεται ευθέως με τον πυρήνα της δημοκρατίας.

Οι δικαστές εκπληρώνοντας το θεσμικό τους ρόλο και το συνταγματικό τους καθήκον καλούνται με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία της μαραθώνιας αποδεικτικής διαδικασίας να αποφασίσουν για την ενοχή ή μη των 68 κατηγορουμένων ,που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο . Ταυτόχρονα όμως, καλούνται να απαντήσουν και στο ερώτημα αν η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος.

Η «μητέρα των δικών”, όπως έχει χαρακτηριστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, περιλαμβάνει τρεις βασικές δικογραφίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του Παύλου Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών και σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ. Μια ακόμα δικογραφία αφορά όλα τα μέλη της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη, διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η διάρκεια για την ολοκλήρωση  της έκδοσης της απόφασης μέχρι και την επιβολή των ποινών  είναι επί του παρόντος μία εξίσωση με άγνωστες παραμέτρους. Κι αυτό γιατί εξαρτάται  από τον αριθμό των κατηγορουμένων,οι οποίοι με βάση τη δικανική κρίση των φυσικών τους δικαστών κριθούν ένοχοι. Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περισσότερες από μία δικασίμους. Άγνωστο παραμένει αν και πόσοι εκ των κατηγορουμένων εμφανιστούν το πρωί της Τετάρτης ενώπιον του δικαστηρίου ή ακολουθήσουν τη δικονομική τακτική της εκπροσώπησης τους από τους συνηγόρους υπεράσπισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Εφετείο

Ειδικά μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός του Εφετείου θα τεθούν αύριο σε εφαρμογή.Η σπουδαιότητα της υπόθεσης αλλά και τα δεκάδες καλέσματα για συγκεντρώσεις από νωρίς το πρωί, όπου αναμένεται μαζική συμμετοχή, έχουν θέσει κατάσταση συναγερμού την Ελληνική Αστυνομία.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εφετείο με στελέχη της ΓΑΔΑ όπου καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από σήμερα.

Σχεδόν 1.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός ενώ το κτιριακό συγκρότημα του Αρείου Πάγου και του Εφετείου θα μετατραπεί σε απροσπέλαστο φρούριο με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Ενδεικτικό των αυστηρών μέτρων που θα εφαρμοστούν είναι ότι οι πόρτες του Εφετείου θα κλείσουν 3 ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας που έχει οριστεί για τις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η προσέλευση των  παραγόντων της δίκης και όσων θα έχουν άδεια εισόδου, όπως δημοσιογράφοι και το κοινό, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 το πρωί και αφού πρώτα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο.

Στη συνέχεια οι πόρτες θα κλείσουν και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα εισόδου και εξόδου. Νωρίτερα θα έχει προηγηθεί έλεγχος εντός του κτιρίου και με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Έξω από τα Εφετείο θα δημιουργηθεί μια μεγάλη ζώνη ασφαλείας περιμετρικά του κτιρίου όπου θα απαγορεύεται η προσέγγιση.

Ήδη από χθες υπάρχει σταθερή αστυνομική δύναμη με κλούβα των ΜΑΤ ενώ έχουν αυξηθεί και εποχούμενες περιπολίες. Επίσης έχουν τοποθετηθεί κορδέλες που ενημερώνουν ότι απαγορεύεται η στάση και στάθμευση από αύριο στις 6 το πρωί.

 Ειδικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν και για τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν έξω από το Εφετείο. Τα καλέσματα είναι δεκάδες και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μαζική συμμετοχή με χιλιάδες κόσμου.

Το πρώτο κάλεσμα είναι στις 8 το πρωί και ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε αρκετά μεγάλη ακτίνα ξεκινώντας από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας  που θα κλείσει για τους οδηγούς από νωρίς ενώ αναμένεται οι ρυθμίσεις να επεκταθούν στον κόμβο των Αμπελοκήπων Κηφισίας, Μεσογείων, Βασ. Σοφίας) και στο Πεδίον του Άρεως (Πατησίων).

Η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι διακριτική ενώ ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων θα δίνουν τα drone της ΕΛΑΣ προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Μίνα Μουστάκα – Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα