back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Από στιγμή σε στιγμή η ετυμηγορία στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Διαβάστε επίσης

Απόφαση ιστορικής σημασίας, που αναμφίβολα «διαπερνά» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και αφορά τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αποτελεί η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στις 11.00 το πρωί η σύνθεση του δικαστηρίου θα ανέβει στην έδρα για να απαγγείλει την απόφασή του. Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η οποία πλέον έχει προαχθεί στο βαθμό του αρεοπαγίτη, θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ιστορικής αυτής δίκης.

Στην είσοδο του Εφετείου, εν όψει της έκδοσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, βρέθηκαν  ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Μπρατάκος, ο εκπρόσωπος τύπου, Τάσος Γαϊτάνης και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης. «Η Νέα Δημοκρατία έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές.  Βρέθηκε πάντοτε και παντού απέναντί τους και στην Κοινωνία και στη Βουλή.  Ακύρωσε τα σχέδιά τους και τους έθεσε στο περιθώριο. Εκεί που πραγματικά ανήκουν. Ανέδειξε  την εγκληματική τους δράση.  Αυτή που σήμερα αξιολογείται ποινικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του  μίσους και της βίας είναι διαρκής» δήλωσε ο κ. Στεργίου

Το «παρών» στην δικαστική αίθουσα που θα εκφωνηθεί η απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δίνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης. «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα, ένα ορόσημο για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη, για τον αντιφασιστικό αγώνα, για τη δικαίωση της Μάγδας Φύσσα που τόσα χρόνια ήταν επικεφαλής μίας τιτάνιας προσπάθειας για να απονομιμοποιηθεί η δράση αυτής της πολιτικής οργάνωσης, η οποία πρέπει να καταστεί εγκληματική οργάνωση και με το νόμο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα», τόνισε προσρχόμενος ο κ. Βούτσης.

Στη συγκέντρωση του Κινήματος Αλλαγής στο Εφετείο βρίσκεται και η Φώφη Γεννηματά, η οποία δήλωσε «Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό. Σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για το φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί.Ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση, θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία».

Στο Εφετείο βρίσκεται και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε «Είμαστε εδώ γιατί δεν εφησυχάζουμε. Αναμένουμε η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχτηκε με πλήθος στοιχείων, καθ’ όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».

 

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς αναμένονται χιλιάδες κόσμου, έξω από το Εφετείο της Αθήνας, ενώ αυξημένα είναι και τα μέτρα που έχουν ληφθεί εντός της δικαστικής αίθουσας προκειμένου να τηρηθούν, κατά το δυνατό, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Με την απόφασή τους οι δικαστές θα επιβάλλουν την τιμωρία σε όλους εκείνους που θα κρίνουν ενόχους για μία σειρά εγκληματικών πράξεων που περιγράφονται και περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα . Ταυτόχρονα όμως, οι δικαστές με βάση το αποδεικτικό υλικό θα αποφανθούν και για το αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής δρούσε ως εγκληματική οργάνωση. Είναι η πρώτη φορά εξάλλου που παραπέμπεται ως εγκληματική οργάνωση ένα κόμμα το οποίο σημείωσε επί τρεις εκλογικές αναμετρήσεις εντυπωσιακή άνοδο για να κατακρημνιστεί τελικά στις τελευταίες εκλογές και να μείνει εκτός κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα ακολουθήσουν τη δικονομική τακτική που εφάρμοσαν και στη διάρκεια της δίκης , επιλέγοντας να μην εμφανιστούν -τουλάχιστον στο σύνολό τους – και να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους υπεράσπισής τους, όπως προβλέπεται από τη δικονομία.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65.

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δικάζονται 20 κατηγορούμενοι , δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.

Σε περίπτωση λοιπόν , που το δικαστήριο δεν ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση των κατηγορουμένων για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής :

*Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια κάθειρξη

(με ελαφρυντικό 1-5)

*Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης : 5-15 χρόνια κάθειρξη .

(με ελαφρυντικό): 2-8

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Από τον αριθμό των κατηγορουμένων που θα κριθούν ένοχοι με βάση τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα απαιτηθούν μέχρι την ημέρα που θα πέσει η αυλαία της πρωτόδικης δίκης.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να ολοκληρωθεί κάθε σκέλος της απόφασης.

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, το λόγο λαμβάνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών από τα οποία θα εξαρτηθεί και η «τύχη» τους, εάν δηλ. θα μείνουν εκτός ή εντός φυλακής.

Σε κανένα από τα στάδια αυτά της απόφασης, δεν έχουν δικαίωμα λόγου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Αντίθετα, η υπεράσπιση έχει τη δυνατότητα να δευτερολογήσει, μετά την εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών.

Μετά από διάσκεψη των δικαστών, η πρόεδρος θα ανακοινώσει εάν και σε ποιους καταδικασθέντες θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Σημαντικό ρόλο βέβαια σε αυτό θα παίξουν οι καταδίκες που έχουν στις πλάτες τους οι κατηγορούμενοι. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις πρόκειται για τελεσίδικες καταδίκες για άλλες υποθέσεις.

Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές , αφού προηγουμένως η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της και πάρει το λόγο η υπεράσπιση, ζητώντας , κατά το συνήθως συμβαίνον, το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο αυτών. Στη συνέχεια το δικαστήριο προχωρά στη συγχώνευση των ποινών.

Σε εκείνο ακριβώς το δικονομικό στάδιο ξεκινά η προσπάθεια των κατηγορουμένων, διά των συνηγόρων τους για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να γλυτώσουν τη φυλακή και να αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Το λόγο λαμβάνει πρώτη η Εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση . Στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δεν είναι παρόντες στο εδώλιο, κατά την απαγγελία της ποινής, τότε το δικαστήριο θα διατάξει την εκτέλεση της απόφασής του.

Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα πάντως , το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν μπορούν να στερηθούν του δικαιώματος του εκλέγεσθαι καθώς μπορούν να κατέβουν ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη χωρίς δυνατότητα άσκησης κάποιου ένδικου μέσου. Και μόνο αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Μίνα Μουστάκα, Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα