back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δεν είχε λάβει το εμβόλιο για την Covid-19 ο εθελοντής που κατέληξε ενώ συμμετείχε σε κλινική δοκιμή της AstraZeneca

Διαβάστε επίσης

Eνας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19 απεβίωσε, ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας. H εταιρεία διεξάγει κλινικές δομικές του εμβολίου της στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, ενώ περίπου 18.000 άτομα παγκοσμίως έχουν λάβει το εμβόλιό της. Η κλινική δοκιμή που είχε ξεκινήσει η εταιρεία στις ΗΠΑ έχει προσωρινά σταματήσει.

Η κλινική δοκιμή του εμβολίου που αναπτύσσουν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα συνεχιστεί στη Βραζιλία, παρά τον θάνατο του  εθελοντή καθώς συμφωνα με ολες τις πληροφορίες ο  εθελοντής δεν μετείχε στο ενεργό σκέλος της δοκιμής δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19.Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης  ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Και ο  καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι ο άνθρωπος που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και πέθανε ήταν στην ομάδα στην οποία χορηγείτο το placebo.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Globo, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο αποβιώσας ανήκε στην ομάδα ελέγχου, έλαβε ψευδοφάρμακο και ο θάνατός του δεν εγείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια του σκευάσματος. Η φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.Πρόκειται για έναν 28χρονος γιατρός ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας. Φέρεται ότι πέθανε από επιπλοκές που συνδέονται με την Covid-19. Εργαζόταν σε δύο νοσοκομεία του Ρίο ντε Ζανέιρο και είχε πάρει πέρυσι το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή.

Περίπου 20.000 εθελοντές λαμβάνουν μέρος στις δοκιμές σε διάφορες χώρες, από τους οποίους 8.000 στη Βραζιλία.

Ανακοίνωση για το θάνατο του εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέδωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ο εθελοντής που πέθανε ήταν Βραζιλιάνος.

 

Την ίδια στιγμή έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ έδειξε ότι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους νοσηλεύθηκαν με γρίπη.

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

Η μετοχή της Astrazeneca σημείωνε το πρωί ώρα Ελλάδος πτώση περίπου 1%. Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει δυο φορές σε προσωρινή διακοπή της κλινικής δοκιμής που διεξάγει στην Βρετανία καθώς δύο άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν παρουσίασαν σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Οι ειδικοί, μάλιστα, έχουν εκφράσει φόβους ότι εάν καταγραφεί και τρίτη περίπτωση ασθενούς που θα εμφανίσει νευρολογική νόσο ενδεχομένως η φαρμακευτική εταιρεία να αναγκαστεί να γράψει τους “τίτλους τέλους” στην προσπάθειά της για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή:  CNN, ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα