back to top
28.6 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

28.6 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Επτά μεγάλες αλλαγές σε ωράριο εργασίας, αμοιβή των υπερωριών, τηλεργασία και λειτουργία των συνδικάτων

Διαβάστε επίσης

Επτά μεγάλες αλλαγές στο ωράριο εργασίας, την αμοιβή των υπερωριών, την τηλεργασία και την λειτουργία των συνδικάτων , με παρεμβάσεις στο πλαίσιο κήρυξης απεργιών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα παρουσιάσει σε λίγη ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε ότι αφορά στο ακανθώδες θέμα της παροχής μεγαλύτερης ευελιξίας στο καθεστώς των απολύσεων που έχει τεθεί από μέρος των εργοδοτικών οργανώσεων, φαίνεται να αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων η εκτίμηση ότι θα ήταν άκαιρη η εξέταση του θέματος εν μέσω υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία.

Εξάλλου, εδώ και μήνες εφαρμόζονται κυβερνητικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας…

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς διαβούλευση εντός των επομένων ημερών και να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου το αργότερο, προβλέπει:

  1. Την αναπροσαρμογή του χρόνου έναρξης και λήξης του οκταώρου, με συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη. Ωστόσο, ο συμβατικός χρόνος εργασίας των 40 ωρών την εβδομάδα, παραμένει.
  2. Τον διπλασιασμό του ανώτατου ορίου των υπερωριών στην βιομηχανία στις 100 ή 120, σε συνδυασμό με την γενική μείωση του κόστους αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης, στην οποία θα ενταχθεί και η υπερεργασία. Το σενάριο μερικής αντικατάστασης της αμοιβής από χρόνο ανάπαυσης του εργαζόμενου, φαίνεται να αποδύναμώνεται.
  3. Την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, μέσω της οποίας θα παρακολουθείται ψηφιακά, σε πραγματικό χρόνο το ωράριο απασχόλησης του εργαζόμενου.
  4. Την ψηφιοποίηση τόσο των Μητρώων Μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και των συλλογικών διαδικασιών, ακόμη και για την κήρυξη απεργίας, η οποία θα γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  5. Την αυστηροποίηση του πλαισίου κήρυξης απεργιών, με α) τον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων, που θα απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας κατά την διάρκεια απεργιών, όχι μόνο στο Δημόσιο  (όπως προβλέπεται σήμερα) αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και β) την δυνατότητα του εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη, καταχρηστική ή και τα δύο.
  6. Την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου της τηλεργασίας, η οποία πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον λόγω της υγειονομικής κρίσης, ώστε να μην αλλοιώνεται το εργασιακό καθεστώς ή η αμοιβή του εργαζόμενου και παράλληλα να καλύπτεται το κόστος του εξοπλισμού από τον εργοδότη.
  7. Την αύξηση της άδειας πατρότητας στις 14 μέρες από δύο που είναι σήμερα, καθώς και γονική άδεια 6 μηνών και στους δύο γονείς, εκ των οποίων οι τέσσερις άνευ αποδοχών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα