back to top
26.2 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

26.2 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Νομικό μπλόκο στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος

Διαβάστε επίσης

Στον αέρα βρίσκεται, προς το παρόν, η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος, λόγω της αίτησης ακυρώσεώς της, που κατατέθηκε στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Να υπενθυμίσουμε πως η Μονή της Χώρας, γνωστή ως Kariye Müzesi, υπήρξε βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη, που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 1511. Από το 1958 λειτουργούσε ως Μουσείο. Το 2019 το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αποφάσισε την μετατροπή του μοναστηριού σε τζαμί χωρίς ωστόσο απόφαση να εφαρμοστεί. Τον Αύγουστο του 2020 ο Ερντογάν δίνει εντολή «να ανοίξει» για μουσουλμανική λατρεία η Μονή της Χώρας, στηριζόμενος στην απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Νομικά αυτή τη στιγμή μετά την προσφυγή, που κατέθεσα η απόφαση του Ερντογάν βρίσκεται στον αέρα», εξηγεί στον Αθήνα 984, ο Γιάννης Κτιστάκις δικηγόρος και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Μπαίνει, δηλαδή, ένα δικαστικό φρένο γιατί, πλέον, υπάρχει εκκρεμοδικία. Ο Ερντογάν αποφάσισε να στηρίξει την εντολή του στην προηγούμενη απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, θα μπορούσε με προεδρικά διατάγματα να ανατρέψει οτιδήποτε του Κεμάλ Ατατούρκ, θέλησε όμως να το κάνει στηριζόμενος στην απόφαση του ΣτΕ».

«Τώρα περιμένω να εκδικαστεί η προσφυγή από το τουρκικό ΣτΕ, μετά από το Συνταγματικό δικαστήριο και να φτάσει τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και 10 χρόνια» επισημαίνει ο κ. Κτιστάκις.

Αναβολή της προγραμματισμένης προσευχής

«Θεωρώ ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πίσω, με την αναβολή της προγραμματισμένης για την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην ιστορική Μονή της Χώρας της Κωνσταντινούπολης, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε στη Γαλλία, αλλά θα επανέλθει» σημειώνει ο κ. Κτιστάκις. 

Την αναβολή της προγραμματισμένης προσευχής στη Μονή της Χώρας ανακοίνωσε την προηγούμενη μέρα η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet) υποστηρίζοντας ότι η απόφαση οφείλεται στην συνέχιση των προετοιμασιών, για την μετατροπή της, σε μουσουλμανικό τέμενος.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα