back to top
31 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

31 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Covid-19: Το εργασιακό… εμβόλιο – Ενισχύσεις, πληρωμές, ωράριο, θέσεις εργασίας

Διαβάστε επίσης

Με μείγμα νέων, ενισχυμένων και παράταση μέτρων που ήδη εφαρμόζονται επιχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και ανέργους, διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται:

Επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας για το Νοέμβριο με ενισχυμένη αποζημίωση 800 ευρώ αντί των 534 ευρώ, που ισχύει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό της ειδικής αποζημίωσης είναι ανάλογο των ημερών αναστολής της σύμβασης, ενώ για όσους εργαζόμενους βγήκαν ή θα βγουν σε αναστολή πριν από τις 7 Νοεμβρίου, για την πρώτη εβδομάδα του μήνα στην αμοιβή συμμετέχει και ο εργοδότης. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στις αρχές Δεκεμβρίου και οι πληρωμές, αναμένονται μεταξύ 21ης και 31ης Δεκεμβρίου.

Τηλεργασία στο 50% του ποσοστού των εργαζομένων ανά επιχείρηση που θα ενταχθούν στο εργασιακό αυτό μοντέλο, υπό την προϋπόθεση ότι η ειδικότητα τους το υποστηρίζει.

Συνέχιση της εφαρμογής του κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, το οποίο προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους.

Συνέχιση του προγράμματος επιδοτούμενης εργασίας “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Τα μέτρα αυτά, θα συνδυαστούν με την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων εργασίας ενώ παραμένουν σε ισχύ οι προβλέψεις για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε υγειονομικά ευπαθείς ομάδες.

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος

Μείωση ενοικίου πρώτης κατοικίας κατά 40% για τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης.

Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών του Νοεμβρίου και μετάθεση της δόσης στο τέλος κάθε ρύθμισης.

Παράταση του επιδόματος ανεργίας κατά δύο μήνες για όσα επιδόματα έληξαν ή λήγουν από το Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Εφάπαξ ενίσχυση με 400 ευρώ σε περίπου 130.000 μακροχρονίως ανέργους που απέκτησαν την ιδιότητα αυτή από τον περασμένο Απρίλιο. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Επίσης, αναμένεται η χρήση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, δεδομένου ότι Γυμνάσια και Λύκεια δεν θα λειτουργούν.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα