back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Lockdown: οδηγός επιβίωσης

Διαβάστε επίσης

Πώς πιστοποιούνται οι παραβάσεις, ποια μέσα αντίρρησης έχουν οι πολίτες. Πώς επιβάλλονται και εισπράττονται τα πρόστιμα.

Με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 (ΦΕΚ B’ 4899/06.11.2020) καθορίζοντα τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου διαπίστωσης των σχετικών παραβάσεων. Ειδικότερα, η απόφαση περιλαμβάνει διατάξεις για τη βεβαίωση και είσπραξη των σχετικών προστίμων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.

Ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων

Όπως εξήγησε ο Άγγελος Βασματζής επιθεωρητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, οι αρμόδιες αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, για τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Άρα πρόσθεσε, το προσωπικό αυτών των αρχών, είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με τους πολίτες δηλ. οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε., τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα αρμόδια όργανα των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών, οι ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, καθώς και οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραβάσεις είναι τύπου αυτοψίας δηλ. αν κατά την διάρκεια του ελέγχου υποπέσει στην αντίληψη του ελεγκτή ότι υπάρχει παράβαση, εκείνη την ώρα επιβάλλεται το πρόστιμο, στους πολίτες που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τους.

Ο παραβάτης έχει το δικαίωμα ηλεκτρονικά να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επίδοση της πράξης επιβολής προστίμου στον προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Εάν εντός δεκαπέντε (15) ημερών δεν έχει πληρωθεί το πρόστιμο τόνισε, τότε βεβαιώνεται η παράβαση στην ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη προκειμένου να βεβαιωθεί.

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα