back to top
18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Υπ. Εργασίας: Αλλαγές στις ειδικές άδειες, ενίσχυση της τηλεργασίας ακόμα και μετάθεση του υπολοίπου αδείας των εργαζομένων

Διαβάστε επίσης

Αλλαγές στις ειδικές άδειες, ενίσχυση της τηλεργασίας ακόμα και μετάθεση του υπολοίπου αδείας των εργαζομένων για το επόμενο έτος, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προσαρμοστεί η αγορά εργασίας σε ενδεχόμενα νέα μέρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Εντωμεταξύ, τα συνδικάτα προετοιμάζουν κινητοποίηση για τις 26 του μηνός, η οποία λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά γενικής απεργίας.

Στην διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων είτε ανα περιοχή είτε στο σύνολο της επικράτειας.

Η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες, ως εξής:

Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου

Σε κάθε περίπτωση, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ως πρώτη επιλογή για τις επιχειρήσεις προκρίνεται η τηλεργασία.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει την παράταση της ετήσιας άδειας του 2020 έως τις 31 Μαΐου 2021. Ωστόσο, αναζητείται νομική φόρμουλα, καθώς βάσει της νομοθεσίας, απαγορεύεται η χρονική μετατόπιση της άδειας ακόμη κι αν προηγηθεί συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει άδεια ειδικού σκοπού στις ευπαθείς ομάδες με συμψηφισμό με τις άλλες άδειες ζήτησε η ΑΔΕΔΥ σε επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Παράλληλα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, στις 3 μετά το μεσημέρι της Κυριακής εκπνέει η προθεσμία υποβολής στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας Οκτωβρίου από εργοδότες και εργαζομένους.

Εντωμεταξύ, την απόφαση της να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 26 του μηνός σε συντονισμό με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, γνωστοποίησε πριν από λίγο η ΑΔΕΔΥ.

Τα συνδικάτα, αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα για την αγορά εργασίας, αλλά και στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις και την λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα