back to top
30.8 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

30.8 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από νάρκη στη Σαουδική Αραβία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ.

Για στιγμή δύσκολης μάχης για την πανδημία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ψηφίζεται απόψε για τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και των ανέργων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, την συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Ανέφερε ως παραδείγματα ότι ένας εργαζόμενος με μισθό 1000 ευρώ θα έχει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ και ένας εργαζόμενος με μισθό 2000 ευρώ θα έχει κέρδος 456 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον Δεκέμβριο, ενώ τόνισε ότι η παρέμβαση του στη Βουλή έχει κεντρικό στόχο: Να είναι όλοι βέβαιοι ότι η Πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.

“Όπως δίνει την μάχη για τη υγεία όλων, το ίδιο μεθοδικά εργάζεται και για την ευημερία όλων”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι 9 δισ. έχουν κατευθυνθεί προς τις επιχειρήσεις μέχρι τώρα και θα φθάσουν τα 11 δισ. ως το τέλος του έτους.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, υποστήριξε ότι “η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση”.

Για απώλεια επαφής της κυβέρνησης με την πραγματικότητα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ενώ η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου- ειδικά στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία- η αίσθηση που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, βρίσκεται σε «βέρτιγκο».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό με αφορμή και τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ, είπε ότι «δεν σας ζητάμε να γίνετε ούτε ο Μεσσίας, ούτε ο Αη Γιώργης που σκοτώνει τον κορονοϊό, αλλά τουλάχιστον να μη σκοτώνετε την κοινή λογική, λες και απευθύνεστε σε κρετίνους». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε ότι η χώρα μας βρίσκεται προτελευταία και καταϊδρωμένη σε δαπάνες για την Υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α, και αυτό – όπως είπε- έχει να κάνει με την εγγενή ιδεολογική αντίθεση της κυβέρνησης με το ΕΣΥ. Επίσης, ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να χρησιμοποιήσει την κρίση ,ως ευκαιρία για να αυξήσει τις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία ,στον προϋπολογισμό του 2021 οι δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα όσα περί γενναίας στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων ακούγοντας τέτοια πράγματα, βράζει από θυμό.

Για τον πιο δύσκολο σε κατάρτιση προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας, ο οποίος ωστόσο είναι ρεαλιστικός, μεταρρυθμιστικός, ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Με το νέο προϋπολογισμό πρόσθεσε τίθενται οι βάσεις για ταχύτατη ανάκαμψη και διατηρήσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε έωλη την κριτική της αντιπολίτευσης και πως όσα λέει είναι δείγμα άγνοιας και καιροσκοπισμού. Διέψευσε, τέλος τα περί επιβολής πρόσθετης φορολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Πρόκειται για την έκτη σύμβαση στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. «Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου», δήλωσε από το ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κορονοϊός που προκαλεί τον Covid-19 υφίσταται μεταλλάξεις καθώς εξαπλώνεται στον κόσμο, όμως καμία από αυτές τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να κάνει τον ιό να μεταδίδεται πιο γρήγορα. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες που ερεύνησαν τα γονιδιώματα του ιού που έχουν εντοπιστεί σε 46.723 ανθρώπους που μολύνθηκαν σε 99 χώρες εντόπισαν περισσότερες από 12.700 μεταλλάξεις ή αλλαγές στον ιό SARS-CoV-2.«Ο ιός ενδέχεται να αναπτύξει μεταλλάξεις στο μέλλον για να αποφεύγει τα εμβόλια, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να τις εντοπίσουμε εγκαίρως, κάτι που θα μας επιτρέψει να τροποποιήσουμε τα εμβόλια αν χρειαστεί», αναφέρεται σε σχετική έρευνα.

Την προσεχή εβδομάδα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει κλιμακωτά, από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα είπε στον ΑΝΤΕΝΑ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής, είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας ότι μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία.

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμος ψηφιακός χάρτης ο οποίος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθυνθεί και να ζητήσει ψυχολογική στήριξη κοντά στον τόπο κατοικίας του, είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 υφυπουργός υγείας Ζωή Ράπτη αναφερόμενη στις πολιτικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της καραντίνας στην ψυχική υγεία των πολιτών

Παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στις 6 από τους Βασίλη Κικίλια, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τη Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ Φλώρα Κοντοπίδου.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ποσοστά θετικότητας, τους ασυμπτωματικούς φορείς και τη διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες, προκύπτουν από την ανάλυση των μοριακών τεστ Covid-19 που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Στο δευτερο κυμα της πανδημίας καταγράφεται αύξηση των θετικών τεστ στις ηλικίες 18 – 30 ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ιός «κυκλοφορεί» ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες.

Ως «ιστορική και μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και παράθυρο για ένα καλύτερο μέλλον», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο δίδεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Το «μερίδιο» για τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογεί σε 19,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και σε 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται δεκαπέντε μεγάλες 15 παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η διασύνδεση νησιών, δίκτυα 5G,υποδομές Μεταφορών, καταπολέμηση διακρίσεων μέσα από εξειδικευμένα ψηφιακά προγράμματα κατάρτισης για εργοδότες και εργαζόμενους και επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης.

24ωρη κινητοποίηση των συνδικάτων αύριο σε μορφή Γενικής απεργίας, κατά της εφαρμοζόμενης υγειονομικής και οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Χειρόφρενο θα τραβήξουν ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικός και ΤΡΑΜ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων αύριο στις 8 το πρωί ενώ στις 12 προγραμματίζει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε υπουργεία, εφορίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά ταμεία, πολεοδομίες και δικαστικοί υπάλληλοι.

Καιρός

Λίγες νεφώσεις αύριο στην Αττική, παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία στην πρωτεύουσα από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

13 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα