back to top
24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον – Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική σχέση Βρετανίας – Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Σε ένα τετ – α – τετ του Μπόρις Τζόνσον με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα, μεταθέτουν τις ελπίδες τους οι ευρωπαίοι  αξιωματούχοι μετά το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Με κοινό ανακοινωθέν οι δυο ηγέτες  δήλωσαν  χθες το βράδυ ότι η επισφράγιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή “λόγω των εναπομεινάντων διαφορών σε κρίσιμα θέματα”.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα μεταβεί  στις Βρυξέλλες τα  επόμενα 24ωρα σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε μετά το Brexit για τα τρία ακανθώδη ζητήματα της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης.

“Συμφωνήσαμε ότι οι προϋποθέσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας δεν πληρούνται λόγω των εναπομείναντων σημαντικών διαφορών σε τρία κρίσιμα θέματα: ισότιμοι όροι, διακυβέρνηση και αλιεία”, ανέφεραν Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν μετά από την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

“Ζητήσαμε από τους επικεφαλής διαπραγματευτές μας και τις ομάδες τους να προετοιμάσουν μια επισκόπηση των εναπομείναντων διαφορών που θα συζητηθούν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες μέσα τις επόμενες ημέρες”, υπογράμμισε το κοινό ανακοινωθέν.

Πολύ, πολύ δύσκολη χαρακτήρισε σημερα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το Brexit, ενώ από ευρωπαϊκής πλευράς ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε υπομονή.

«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ, πολύ δύσκολο,» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά αυτό που θέλω να πω σε όλους είναι να μη στενοχωρούνται, υπάρχουν σπουδαίες επιλογές για τη χώρα μας από κάθε άποψη. Το σημαντικό είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου, ό,τι κι αν συμβεί, θα υπάρχει αλλαγή και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για την αλλαγή αυτή,» τόνισε ο κ. Τζόνσον, χωρίς να εξηγήσει ποια θα είναι η αλλαγή ή πώς θα προετοιμαστεί εντός τριών εβδομάδων ο κόσμος.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, η κρίσιμη συνάντηση που συμφώνησαν να κάνουν ο κ. Τζόνσον με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουα φον ντερ Λάιεν θα λάβει χώρα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.

Ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση της βρετανικής κυβέρνησης να κλείσει τη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον επικεφαλής της βρετανικής διαπραγματευτικής ομάδας Ντέιβιντ Φροστ για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ένα σχολείο, ή μάλλον ένα πανεπιστήμιο υπομονής».

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι τόνισαν ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου και ορισμένοι ανέφεραν ότι οι πλευρές ενδέχεται στην πραγματικότητα να απομακρύνθηκαν περισσότερο από την κατάληξη μιας νέας συμφωνίας.

Ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας ότι ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έχει τελειώσει, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Παρασκευή.

“Οι συνομιλίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ίδιο σημείο που ήταν την Παρασκευή. Δεν έχουμε σημειώσει απτή πρόοδο. Είναι σαφές ότι αυτό πρέπει τώρα να συνεχιστεί πολιτικά”, ανέφερε η πηγή.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC, η Λόρα Κένσμπεργκ σε tweet της σημείωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν “φαίνεται ότι δεν άλλαξαν και πολλά”.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Τετάρτη είναι μια αυστηρή προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι απαιτείται “πολιτική παρέμβαση από τα ανώτατα κλιμάκια” για να αρθεί το αδιέξοδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα