back to top
36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Η βιομηχανία γάμου ο μεγάλος «ασθενής» του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Σε αναβολή των θρησκευτικών γάμων που είχαν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι, προχώρησαν πολλά ζευγάρια, ελπίζοντας πως την νέα χρονιά θα έχει πλέον ξεπεραστεί η πανδημία με την έλευση του εμβολίου και με την ελπίδα να τελέσουν τον γάμο τους μαζί με τους καλεσμένους τους, χωρίς περιορισμούς.

Μέσα στο έτος 2020, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία, φαίνεται πως έχουν αναβληθεί περίπου 25.000-30.000 προγραμματισμένοι θρησκευτικοί γάμοι, με ημερομηνίες που είχαν «κλειστεί» από το προηγούμενο έτος( 2019).

Η αναβολή γάμων και βαφτίσεων συμπαρέσυρε και τα κέντρα που είχαν κλειστεί για τις δεξιώσεις.
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες καθώς όλη η βιομηχανία πίσω από τις εκδηλώσεις αυτές έχει παγώσει. Οίκοι νυφικών είδαν τις παραγγελίες να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται μέσα στο έτος, εκατομμύρια κουφέτα έμειναν απούλητα, ανθοπώλες, φωτογράφοι γάμων και κέτερινγκ, υπέστησαν ζημιά δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Τάκης Νίκας, ιδιοκτήτης κτήματος έξι στρεμμάτων γης, στις παρυφές της Πάρνηθας, που διοργανώνει ανοικτές δεξιώσεις για γάμους και για βαφτίσια, δήλωσε ότι μέσα σε αυτή την χρονιά υπέστησαν οικονομική καταστροφή όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δική του επιχείρηση ματαιώθηκαν μέσα σε αυτό το έτος τουλάχιστον 10 προγραμματισμένες εκδηλώσεις γάμων, με ζημιά της τάξεως των 60.000 ευρώ για τον επιχειρηματία. Από την αρχή του έτους, καλείται να καλύψει κάθε μήνα λειτουργικά έξοδα της τάξης των 2.000 ευρώ τον μήνα ( τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, δημοτικά τέλη και αμοιβή προσωπικού φύλαξης). «Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως ο ίδιος λέει, «οι περισσότεροι από όσους έχουν ματαιώσει τις εκδηλώσεις, λόγω της κατάστασης με τον κορονοίο, ζητούν δικαιολογημένα πίσω τις προκαταβολές που έχουν καταβάλει εδώ και μήνες». Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί και σήμερα, λόγω των συνθηκών, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο ακόμη και στο κομμάτι του προγραμματισμού εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσια μέσα στο νέο έτος. «Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για το «τι μέλλει γεννέσθαι», καθώς κανένα ζευγάρι μέχρι σήμερα δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να προγραμματίσει κάτι για το έτος του 2021», δήλωσε χαρακτηριστικά στον 9.84 ο κ. Νίκας.

Ο κ. Αλέξανδρος Γιακουμέλος από μια από τις πολλές εταιρείες του είδους που οργανώνει και σχεδιάζει «events» γάμων, μίλησε για «ματαιώσεις σε ποσοστό της τάξης του 75% για το έτος 2020», τονίζοντας παράλληλα ότι «για το νέο έτος δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, τουλάχιστον μέχρι σήμερα από τα ζευγάρια, λόγω αβεβαιότητας».

Ευελπιστούμε-προσέθεσε- στο άνοιγμα της αγοράς από το νέο έτος, με την έλευση του εμβολίου», τονίζοντας ότι «τα λειτουργικά έξοδα κάθε μήνα αγγίζουν τα 7.000 ευρώ( ενοίκια, ΔΕΗ, μισθώσεις κτιρίου, αμοιβές προσωπικού κ.α.).

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα