back to top
22.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

22.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

«Αλληλέγγυα και πλήρως εναρμονισμένη με την κυβέρνηση» η Εκκλησία – Έκκληση στους πιστούς για τήρηση των μέτρων

Διαβάστε επίσης

Ικανοποιημένη από τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη λειτουργία των ναών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων εμφανίζεται η Εκκλησία, δηλώνοντας «αλληλέγγυα και πλήρως εναρμονισμένη με την κυβέρνηση» και υπογραμμίζοντας ότι αναγνωρίζει «την υπεύθυνη στάση της για τον περιορισμό της πανδημία».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη διαδικτυακή συνεδρίαση της Τρίτης κάλεσε τους πιστούς να τηρήσουν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα και να επιλέξουν στις γιορτές τη «λιτότητα και απλότητα», χωρίς περιττές κοινωνικές συναναστροφές και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «χρυσή τομή», που βρέθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο τη Δευτέρα, η οποία εκφράστηκε στην ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να εκκλησιαστούν στους ναούς της χώρας τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια θα είναι 25, και στους μητροπολιτικούς ναούς 50, ενώ θα επιτρέπεται και η ατομική προσευχή.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς «να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών, καθώς και τους ιεράρχες και τους 9.000 κληρικούς να τηρήσουν τις επιστημονικές οδηγίες ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες. Εξειδικεύοντας τις νέες οδηγίες, η Ιερά Σύνοδος, αναφέρει ότι «οι ναοί θα παραμένουν ανοικτοί τόσο για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή όσο και για προσέλευση στις κύριες Θείες Λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, τηρουμένων των προβλεπόμενων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού, ένα άτομο ανά 15 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς 25 και σε κεντρικούς ναούς 50.

Η ατομική προσευχή θα πραγματοποιείται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι οποίες εκτός από ανήμερα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών. Επιπλέον, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, οι μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσότερων Θείων Λειτουργιών την ίδια ημέρα, ενώ τα Θεοφάνια δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες και ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί εντός του ναού με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα των επιστημόνων. Υπεύθυνοι ελέγχου και εφαρμογής των μέτρων είναι οι κληρικοί και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων.

Οι συνοδικοί μητροπολίτες επίσης καλούν τους πιστούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους και τονίζουν ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια η Εκκλησία εξ αρχής ετέθη και παραμένει ηθικά και υλικά αλληλέγγυα προς την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές.

Απαντώντας στις επιθέσεις περί αδράνειας και αδυναμίας κατανόησης των δύσκολων στιγμών που ζει η χώρα με την πανδημία, η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι η Εκκλησία «υπομένει και τις εμμονικές επιθέσεις δημοσίων προσώπων και μέσων, τα οποία επιχειρούν να μετατρέψουν τη μάχη κατά του κορονοϊού σε πόλεμο κατά του “ανορθολογισμού της θρησκείας”, αν και δεν έχει επισημανθεί συρροή κρουσμάτων του κορονοϊού εντός των ιερών ναών».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα