back to top
22.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

22.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η επόμενη ημέρα στην Κύπρο μετά την ιστορική καταψήφιση του προϋπολογισμού

Διαβάστε επίσης

Με μία πρωτόγνωρη αναταραχή βρίσκεται αντιμέτωπη η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την καταψήφιση εχθές, για πρώτη φορά από το 1963, του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Κατά ψήφισαν 29 βουλευτές και 24 υπέρ . Η καταψήφιση ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να ταχθεί κατά του προϋπολογισμού λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να παραδώσει στον γενικό ελεγκτή φακέλους κατ’ εξαίρεσιν πολιτογραφήσεων επενδυτών, οι οποίοι απέκτησαν «χρυσά» διαβατήρια.

Λόγω του προεδρικού συστήματος, η καταψήφιση του προϋπολογισμού δεν οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης, καθώς κατά κανόνα οι κυβερνήσεις στη Κύπρο δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία . Ωστόσο, για το επόμενο διάστημα και λόγω του νέου κορονοϊού  υπάρχουν πολύ αυξημένες ανάγκες για κρατικά κονδύλια οι οποίες καθίσταται πλέον δύσκολο να αντιμετωπιστούν. 

Δεν υπάρχει περίπτωση παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η στήριξη των πολιτών, μέχρι να ψηφιστεί ο κρατικός Προϋπολογισμός.

Υπέρ του προϋπολογισμού, ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (18), του Κινήματος Αλληλεγγύη (2), της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (2) και του ΕΛΑΜ (2).

Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (16), του ΔΗΚΟ (6), της ΕΔΕΚ (3), της Συμμαχίας Πολιτών (1), των Οικολόγων (2) και η ανεξάρτητη βουλευτής ‘Αννα Θεολόγου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Βουλή τώρα θα κληθεί να ψηφίσει τα πρώτα δωδεκατημόρια Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα εντάχθηκε ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια ατζέντα για απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου για την χρήση του μηνός Ιανουαρίου 2021. Όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθηθεί η λογική των δωδεκατημορίων, δηλαδή οι δαπάνες ανά μήνα.

Την βαθιά του θλίψη και απογοήτευση για την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021, αλλά και την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

“Τις επόμενες των ημερών θα συνεχίσουμε τον δημιουργικό διάλογο με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου το συντομότερο να πετύχουμε την ψήφιση του Προϋπολογισμού”, δήλωσε ο κος Αναστασιάδης.

Η καταψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού από την ολομέλεια της Βουλής, “είναι αναμφίβολα μια πολύ αρνητική εξέλιξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος σημείωσε ότι “η καταψήφιση του Προϋπολογισμού, σημαίνει καταψήφιση 2,91 δισ. ευρώ κοινωνικών παροχών, σημαίνει καταψήφιση 1,1 δισ. ευρώ για θέματα υγείας. Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος που μπήκε ποτέ σε Προϋπολογισμό στην Κύπρο και αυτό σήμερα έχει καταψηφιστεί. Σίγουρα η καταψήφιση του Προϋπολογισμού, μας αναγκάζει να λειτουργήσουμε με βάση τα δωδεκατημόρια που ευτυχώς εγκρίθηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό φυσικά συνεπάγεται μειωμένες δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες που είχαμε προϋπολογίσει για το 2021.”

Οσον αφορά την αιτία της καταψήφισης η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι φάκελοι για τα “χρυσά διαβατήρια” δεν ήταν δυνατόν να δοθούν καθώς έχει γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα που το απαγορεύει λόγω της έρευνας που διεξάγεται από τετραμελή ερευνητική επιτροπή που διόρισε και η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Αθήνα 984

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα