back to top
29.4 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

29.4 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Π. Χασάπης: Οι εξαγωγές θα βγάλουν «το κάρο από τη λάσπη»

Διαβάστε επίσης

Ικανοποιημένος από την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, εμφανίστηκε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

«Οι εξαγωγές θα βγάλουν το κάρο από τη λάσπη», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι: «το φετινό δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι εξαγωγές υποχώρησαν μεν κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ωστόσο, ήταν περίπου 6,5 δισ. κάτω και οι εισαγωγές με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να είναι βελτιωμένο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ».

Πρόσθεσε δε ότι εκτός των πετρελαιοειδών, οι υπόλοιπες εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 500 εκατομμύρια ευρώ με κύριους κλάδους τα τρόφιμα και τα χημικά, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται και τα φάρμακα που βρίσκονται πάνω κατά 700 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία ισοσταθμίζονται με την πτώση που παρουσιάζουν τα βιομηχανικά υλικά που ανήκουν στον κλάδο των δομικών υλικών, καθώς πολλά έργα έχουν μετατεθεί λόγω της πανδημίας.

«Βάσει αυτού του σκεπτικού, είμαστε καλά. Η θετική νότα για την επόμενη ημέρα αφορά στο κομμάτι των τροφίμων διότι αυτό το διάστημα έχουμε κερδίσει τις αγορές, ήμασταν συνεπείς στις παραδόσεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Αμερική και η Αυστραλία ενώ εκμεταλλευτήκαμε και την αδυναμία παράδοσης κάποιων ανταγωνιστικών χωρών, κυρίως της Ιταλίας και την Ισπανίας, ειδικά στην πρώτη περίοδο της πανδημίας».

Ειδικότερα, για το κομμάτι των τροφίμων, ανέφερε ότι « κρατάμε τις αγορές και τις επεκτείνουμε» και εξήγησε ότι η μεγάλη αύξηση παρατηρείται στο κομμάτι των φρούτων και των γαλακτοκομικών ενώ υπάρχει μεγάλη αγορά και στα ακτινίδια όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα στον κόσμο καθώς «έχουμε ανοίξει νέες αγορές με ειδικό δασμολογικό καθεστώς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα