back to top
30.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

30.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Σ. Ζαχαράκη: Πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Διαβάστε επίσης

Για πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου μίλησε την Πέμπτη η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Ωστόσο, όπως εξήγησε, μέσω του «ΣΚΑΪ», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν, μόλις οι ειδικοί αποτιμήσουν την κατάσταση και εισηγηθούν σχετικά.

Σε ερώτηση αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και Γυμνάσια και τα Λύκεια, απάντησε πως «θα θέλαμε και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία», αν το επιτρέψει η επιτροπή των ειδικών.

Κατά την Ζαχαράκη, τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%» σημείωσε.

Για την τηλεκπαίδευση είπε πως η ύλη προχωρά κανονικά και πως “έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με το πρώτο lockdown κι αυτό πρέπει να πιστωθεί στην τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών”. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η τηλεκπαίδευση “δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το οποίο γίνεται μέσα στην τάξη, αλλά θα μείνει σαν συμπλήρωμα”.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομέναμετά την Πρωτοχρονιά   ενώ αυτή τη στιγμή ο στόχος του υπουργείου Παιδείας παραμένει να γίνει «επανεκκίνηση» όλων των δομών της εκπαίδευσης στις 8 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο μεγάλη μερίδα των επιστημόνων διατηρούν επιφυλακτική στάση, καθώς φοβούνται την αύξηση των κρουσμάτων κατά την διάρκεια της  εορταστικής περιόδου . Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα(εκπαιδευτικοί και μαθητές), το υπουργείο Παιδείας, αλλά και οι γονείς επιθυμούν τη λειτουργία των σχολείων καθώς οι μαθητές όλων των βαθμίδων  απομακρύνονται από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, γεγονός, το οποίο προκαλεί πλήθος προβλημάτων.

Αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%, εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, προβλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο γρήγορης επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, επανέλαβε πως ακόμη και αν ανοίξουν, θα πρέπει να γίνεται σωστή απολύμανση του αέρος, κάτι που ισχύει, όπως είπε και στους χώρους εστίασης.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η ανησυχία από το άνοιγμα των σχολείων, έγκειται στον τρόπο κίνησης των γονέων, υπογραμμίζοντας ότι η κινητικότητα των γονέων τον Νοέμβριο, οδήγησε στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Σημείωσε επίσης ότι 7 στους 10 πολίτες, δεν φορούν σωστά τη μάσκα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης.

«Ανοιγμα των σχολείων στις 08 Ιανουαρίου δεν αξίζει»,  διότι  θα οδηγούσε σε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε σχέση με αυτά που περιμένουμε», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με βάση τα σχετικά μοντέλα που παρακολουθούνται από την ερευνητική του  ομάδα στο Πανεπιστήμιο,  στο τέλος Μαρτίου θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη και τα 900 κρούσματα αντί για 600.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλοι το θετικό σενάριο του εμβολίου , το οποίο βρίσκεται  πια πολύ κοντά.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, ας μη το χαλάσουμε τώρα», σχολίασε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πηγή: ΣΚΑΙ , MEGA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα