back to top
30.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

30.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος: Όσα έγιναν το 2020 δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εάν δεν είχαν σχεδιαστεί από το 2019, οπότε αναλάβαμε

Διαβάστε επίσης

 

«Όσα έγιναν το 2020 δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν  εάν δεν είχαν σχεδιαστεί από το 2019 οπότε αναλάβαμε. Το αποτέλεσμα ήρθε με το σωστό σχεδιασμό και την οργάνωση που επέτρεψαν να επισπεύσουμε, λόγω των ειδικών αναγκών με την  πανδημία» είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Εξηγώντας πως η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο του πολίτη στην καθημερινότητά του και ειδικά των ατόμων με ειδικές ανάγκες, παρέθεσε  στοιχεία για την εξυπηρέτηση μέσω του gov.gr, που παρέχει πλέον 900 υπηρεσίες, ψηφιακά.
Οπως είπε «μόνον  για υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις, έγιναν περισσότερες από 2 εκατομμύρια  αιτήσεις για το γνήσιο της υπογραφής. Αποφεύχθηκαν με αυτό τον τρόπο 2 εκατομμύρια  επισκέψεις με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ ή σε υπηρεσίες του Δημοσίου, διότι οι πολίτες  ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους από απόσταση, χωρίς να μετακινηθούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους, πόσο μάλλον για άτομα με αναπηρία, τα οποία πλέον  μπορούν να διεκπεραιώσουν συναλλαγές με το κράτος χωρίς ταλαιπωρία.»
Ο κ Ζαριφόπουλος προσδιόρισε ως τη πλέον επίπονη πρόκληση, το χτίσιμο των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού, συνολικά, προαναγγέλλοντας και την τοποθέτηση ψηφιακών εκπαιδευτών στα ΚΕΠ
«Αναζητούμε το ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και αυτός είναι ο πιο δύσκολος πυλώνας. Να χτίσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες για το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα και να πετύχουμε τον ψηφιακό εγγραμματισμό, με πρωτοβουλίες μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών. Σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχουμε και διαδικτυακά προγράμματα σπουδών με πιστοποίηση  για τους πολίτες. Στα ΚΕΠ μάλιστα θα τοποθετηθούν  ψηφιακοί εκπαιδευτές» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής  Διακυβέρνησης.
Αναλυτικά:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΘΗΣΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
«Η πανδημία επιτάχυνε τα πράγματα. Όλα όσα υλοποιήθηκαν μέσα στο 2020 δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, εάν δεν είχαν σχεδιαστεί από το καλοκαίρι του 2019 οπότε αναλάβαμε. Το αποτέλεσμα ήρθε με το σωστό σχεδιασμό και την οργάνωση που μας επέτρεψαν να επισπεύσουμε λόγω των ειδικών αναγκών με την πανδημία. Αρα, στη προετοιμασία που έγινε οφείλεται η δυνατότητα να επισπεύσουμε. Από το 2020 αυτό κρατάει ο πολίτης. Γιατί είδαμε πως η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τη ζωή μας και με την έλευση του εμβολίου αυτό φτάνει στο αποκορύφωμα. Η επιστήμη και η τεχνολογία όχι απλά διευκολύνουν τη ζωή μας, αλλά μπορεί και να τη σώσουν.»
 ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ
«Η τεχνολογία μπορεί να κάνει την καθημερινότητα πολύ καλύτερη και θα ήθελα να δώσω κάποια στοιχεία. Μόνο για υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις   μέσω gov.gr, έγιναν περισσότερες από 2 εκατομμύρια αιτήσεις γνησίου της  υπογραφής.  Μιλάμε δηλαδή για αποφυγή 2 εκατομμυρίων φυσικών επισκέψεων  σε ΚΕΠ ή σε δημόσιες υπηρεσίες.  Επέτρεψαν δηλαδή στους πολίτες να ολοκληρώσουν εξ αποστάσεων συναλλαγές χωρίς να μετακινηθούν, να συνωστισθούν και χωρίς να ταλαιπωρηθούν. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους πολίτες, πόσο μάλλον για άτομα με αναπηρία, που μπορούν πλέον να διεκπεραιώσουν συναλλαγές με το κράτος χωρίς να ταλαιπωρηθούν.
Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας. Έτσι πρέπει να την βλέπουμε και να την αξιοποιήσουμε. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί η ψηφιοποίηση του συνόλου των κρατικών  υπηρεσιών. Ωστε να μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές με το κράτος καθ οδόν και μέσα από το κινητό μας.
Η ψηφιοποίηση του κράτους και όσα δρομολογούνται από το υπουργείο αφορούν σε έργα άνω των 6 δις ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία δεν θα βελτιώσουν μόνον την ποιότητα ζωής μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση επενδύσεων. Ένας επενδυτής, όπως πχ η Microsoft που ήδη ήρθε, αναζητά μία κυβέρνηση με φιλοεπενδυτική ατζέντα, αλλά χρειάζονται και άλλα στοιχεία. Θεσμικό, φιλοεπενδυτικό πλαίσιο, πολιτική και φορολογική σταθερότητα, κάποια κίνητρα, αλλά και όλοι οι πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε να έρθει σε μια χώρα με ψηφιακό κράτος.
Ηδη, στο gov.gr έχουμε περισσότερες από 900 ψηφιακές υπηρεσίες, όταν στο  τέλος Μαρτίου ήταν στις 501. Αναζητάται ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες. Ο δυσκολότερος πυλώνας είναι το χτίσιμο των ψηφιακών δυνατοτήτων του πληθυσμού, συνολικά. Να πετύχουμε δηλαδή τον ψηφιακό εγγραμματισμό του πληθυσμού, όπου και εκεί έχουμε δρομολογήσει σχετικές πρωτοβουλίες, μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών ώστε να είμαστε σύντομα σε θέση να παρέχουμε στους πολίτες διαδικτυακά προγράμματα σπουδών και με σχετική πιστοποίηση.Στα ΚΕΠ μάλιστα θα βάλουμε ψηφιακούς εκπαιδευτές»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα