back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η Άγκυρα θέλει διάλογο με την Αθήνα αλλά συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική της

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που η πρόσκληση της Άγκυρας για το νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα- κατά όπως φαίνεται- είναι θέμα ημερών, η Τουρκία επιχειρεί να δείξει στο εσωτερικό της ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν χωρίς καμία υποχώρηση από την πλευρά της.

Η Άγκυρα ούτως ή άλλως επιμένει να μιλά για «άνευ όρων» διάλογο και «ανοιχτή ατζέντα», ενώ συνεχίζει να αμφισβητεί ελληνικές navtex για αεροναυτικές ασκήσεις νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία μάλιστα «απάντησε» προχθές με δύο anti-navtex χαρακτηρίζοντας τις περιοχές εντός των ορίων της τουρκικής δικαιοδοσίας και τον σταθμό του Ηρακλείου αναρμόδιο για να τις δεσμεύσει.

Από την πλευρά του, και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εκτός από την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου χαρακτηρίζει τις navtex κινήσεις που «δεν συνάδουν με τους κανόνες καλής γειτονίας».

Και ενώ η Άγκυρα «υπονομεύει» πριν καν ξεκινήσει τον διάλογο, η Αθήνα προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών ξεκαθαρίζοντας πάντως πως θα εστιάσουν στη μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, που αφορά την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά και πως θα αποδεχθεί την πρόσκληση μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις τόσο στη ρητορική της όσο και στις πράξεις της.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συνεχίζει τις επαφές του με χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά και γειτονικές με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και στόχο την ενίσχυση των συνεργασιών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας επαφές με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας, Αρά Αϊβαζιάν καθώς και με τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και τη νέα ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα