back to top
27.1 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

27.1 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Διακομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Διαβάστε επίσης

Διακομματική συναίνεση συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που θα δηλώσει παρών, προανήγγειλαν ότι θα το στηρίξουν με επιμέρους επιφυλάξεις. Διαφοροποίηση ωστόσο από την κομματική γραμμή εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Ζουράρις, δηλώνοντας ότι στην μεθαυριανή ονομαστική ψηφοφορία θα δηλώσει παρών, λέγοντας ότι η «επέκταση κατά 12.000τμ είναι μια τρύπα στο νερό».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαιρέτισε «την προσχώρηση της ΝΔ στην ορθή εθνική θέση», καταγγέλλοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το κενό στρατηγικής που εκδηλώνεται από το γεγονός ότι η κίνηση αυτή είναι μεμονωμένη και δεν συμπληρώνεται από επέκταση χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, όπως υποστήριξε.

«Θα ψηφίσουμε θετικά στο νομοσχέδιο αλλά γιατί παραλείπεται η περιοχή από το Ταίναρο μέχρι τα νότια της Κρήτης;» διερωτήθηκε ο εισηγητής του KINAΛ, Ανδρέας Λοβέρος, ενώ για αβάσιμους πανηγυρισμούς, καθώς με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν επεκτάθηκε η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, παρά τα λάθη που επισημάναμε» είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, «η θέση μας είναι απρόθυμα θετική» είπε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έγιναν αναφορές και στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, με την Ντόρα Μπακογιάννη να σημειώνει ότι ενδεχομένως αυτή η στιγμή επειδή η Τουρκία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να μπορέσουμε να κάνουμε μια πρόοδο και να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό που θα μας οδηγήσει στη Χάγη.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να εκπέμπεται ανασφάλεια ως προς τον διάλογο για τις διερευνητικές επαφές τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή με ξεκάθαρες θέσεις, κανείς δεν φοβάται καμία συνάντηση και καμία διερευνητή επαφή.

Δέσμευση Νίκου Δένδια 

Στη δέσμευση ότι η επόμενη φάση άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια θα αφορά το Αιγαίο προχώρησε ο Νίκος Δένδιας στο κλείσιμο της συνεδρίασης της πρώτης ημέρας για την αιγιαλίτιδα ζώνη στη Βουλή. «Γίνονται οι σχετικές μελέτες και η χώρα μας επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας συγκινημένος για την εθνική ομοψυχία και την ευρεία συναίνεση που διαπιστώθηκε σε μια θέση που δεν ήταν πάγια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά είναι προϊόν μιας εσωτερικής διαδικασίας στο πολιτικό σύστημα της χωρας

Ο κύριος Δένδιας δε επεσήμανε ότι θα ενημερώσει τα κόμματα στις κινήσεις τακτικής που αφορούν τις διερευνητικές επαφές με λεπτομέρειες την επόμενη Δευτέρα.

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα