back to top
21.9 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

21.9 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Χάρης Θεοχάρης: Οι προτάσεις μας για διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού θα περάσουν, με τις όποιες προσαρμογές άλλων χωρών

Διαβάστε επίσης

Για τον τουρισμό, τους στόχους για το 2021 που ήταν η χειρότερη από άποψη οικονομίας χρονιά, αλλά και για τον τρόπο να πεισθούν αγορές και επισκέπτες, ώστε να ανοίξουμε σε  καλύτερες συνθήκες και με περισσότερα έσοδα από τα 4 δις του 2020, τον εμβολιασμό, αλλά και για το ενδεχόμενο εκλογών,  μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Χαρακτήρισε κρίσιμη παράμετρο και για τον τουρισμό την αξιοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως «οι προτάσεις μας για διεθνές πιστοποιητικό θα περάσουν, με τις όποιες προσαρμογές από άλλες χώρες.»
Εμφανίστηκε συγκρατημένος στις προβλέψεις για τη νέα τουριστική  χρονιά κάνοντας λόγο για «θολό τοπίο». Ωστόσο στο πλαίσιο ενός αισιόδοξου σεναρίου είπε ότι «το 2021, θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης για τον Τουρισμό. Από το επίπεδο του 20-22% που είχαμε το 2020, μπορεί να έχουμε διπλασιασμό ή ακόμη και να το ξεπεράσουμε. Μια ρεαλιστική προσέγγιση είναι να καταγραφεί αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με το 2019, σε σχέση και με αυτό που είδαμε το 2020.»
Τέλος, για  το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Τουρισμού εκτίμησε πως «η κυβέρνηση διαθέτει αντανακλαστικά και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με κριτήριο το συμφέρον της χώρας. Όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των  εκλογών, ο πρωθυπουργός δεν θα επιλέξει με κομματικά ή άλλου είδους κριτήρια, αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  
*ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 2021 ΚΑΙ ΤΟΝ  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
«Η χρονιά που ξεκίνησε έχει τις δικές της προκλήσεις και δυσκολίες. Από μια σκοπιά είναι μεγαλύτερες, καθώς ο κόσμος  με τα εμβόλια θα αρχίσει σταδιακά να φοβάται λιγότερο και οι φόβοι θα γυρίσουν στο πεδίο της οικονομίας. Συνεπώς, είναι κρίσιμη η παράμετρος του εμβολιασμού, όπως και  η αξιοποίησή της.
Ακόμη το τοπίο είναι θολό, αλλά από τον Απρίλιο και μετά, έχοντας εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια και με την αύξηση παραγωγής τους, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρχει διαθεσιμότητα και θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός πολύ πιο γρήγορα.  
Στον τουρισμό έχουμε κάνει σειρά προτάσεων για τη χρήση εμβολίων, προκειμένου να μην υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί  κι αυτό να συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Κομισιόν, καθώς και αργότερα με άλλες χώρες. Θέλουμε και τρίτες χώρες,  η Ρωσία και οι ΗΠΑ, όπως και οι άλλες αγορές να αρχίσουν να κινούνται
Οι συζητήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτή τη στιγμή,  γίνονται σε επίπεδο πρωθυπουργού. Σε υπουργικό επίπεδο, το θέμα έχει συζητηθεί και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και  στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τουρισμού, σε  θετικό κλίμα. Θεωρώ ότι οι προτάσεις μας θα περάσουν, με τις όποιες προσαρμογές από άλλες χώρες. Όμως, βλέπουμε ότι κολλάνε σε τεχνικά κριτήρια και υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως στο plf όπου οι προδιαγραφές πάνε και έρχονται, χωρίς μέχρι στιγμής θετικό αποτέλεσμα.»  
 
*ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ 2021
«Ακόμη το τοπίο είναι θολό. Η πορεία της χρονιάς θα φανεί μέσα στον Μάρτιο, στην παγκόσμια έκθεση στο Βερολίνο, όμως υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, καθώς στη Βρετανία, στη μεγαλύτερη αγορά για εμάς, συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ και αυστηροποιούνται τα lockdown σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να κάνουμε -τουλάχιστον ακόμα- προβλέψεις για τον τουρισμό τη φετινή χρονιά.»
*ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το 2021, θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης, από το 20-22% που είχαμε το 2020, μπορεί να έχουμε διπλασιασμό ή ακόμη και να το ξεπεράσουμε. Μια ρεαλιστική προσέγγιση είναι να έχουμε αύξηση της τάξης του 50% από το 2019, σε σχέση και με αυτό που είδαμε το 2020.»
*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΩΝ 
«Ζούμε μια απρόβλεπτη κατάσταση. Σημασία έχει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει τη σταθερότητα στη χώρα για να μπορέσουμε να μείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης.
Αντιμετωπίσαμε πολλά ζητήματα με  απρόβλεπτους παράγοντες, αρχής γενομένης από το μεταναστευτικό, τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τις υποχρεώσεις για να προχωρήσουμε σε γρήγορα εξοπλιστικά προγράμματα, την πανδημία για την οποία  επίσης αναπτύξαμε ένα πλέγμα μεγάλων προγραμμάτων στήριξης.
Ήταν πολύπλοκο και δύσκολο το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά είχαμε έστω και μικρή οικονομική δραστηριότητα. Αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των  εκλογών, ο πρωθυπουργός δεν θα επιλέξει με κομματικά ή άλλου είδους κριτήρια, αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα