back to top
35.5 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

35.5 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Στον δρόμο προς τις διερευνητικές: Ενημέρωση των κομμάτων από τον Δένδια – Στην Άγκυρα ο Μάας

Διαβάστε επίσης

Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών ενημερώνει σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας την ώρα που ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει σε νέες δηλώσεις για διάλογο άνευ όρων και εφ’ όλης της ύλης.

Για τον λόγο αυτό η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας σε σχέση με την επανέναρξη του διαλόγου, στις 25 Ιανουαρίου. Η Τουρκία θα επιχειρήσει άλλωστε να καλλιεργήσει το έδαφος, ώστε οποιαδήποτε αποτυχία να την χρεωθεί η ελληνική πλευρά.

Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες για διάλογο εκ μέρους της Άγκυρας γίνονται με το βλέμμα στραμμένο τόσο στην αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου που αναμένεται να εξετάσει το σύνολο των ευρω-τουρκικών σχέσεων στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του για μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνδέοντάς τη μάλιστα με την επανεκκίνηση των διερευνητικών και λέγοντας πως μπορούν να γίνουν τέτοια βήματα.

Από την Αθήνα πάντως επισημαίνεται η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας όμως συγχρόνως σημειώνεται ότι μια συνάντησή τους δεν θα έπρεπε να αποτελεί καν είδηση. Επίσημη πρόσκληση, πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ο Μαας στην Άγκυρα

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη αυτή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία έρχεται λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, για τις οποίες άλλωστε πίεσε το Βερολίνο και χαιρέτισε την ανακοίνωσή τους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας και Γαλλίας μετά την ανταλλαγή επιστολών του Ταγίπ Ερντογάν και του Εμμανουέλ Μακρόν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα